Svet 2.6.2017 6:00

Močna slovenska udeležba na dnevih satire v Zagrebu

Zagreb, 2. junija - Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice bo danes s predstavo Peter Kušter režiserke Ivane Djilas v zagrebškem gledališču Kerempuh odprlo 41. dneve satire Fadila Hadžića. Na festivalskemu sporedu sta tudi celjsko-kranjska koprodukcija Žalujoča družina ter predstava Ljudski demokratični cirkus Sakešvili ljubljanske Drame.

Bizarna opereta Peter Kušter predstavlja mešanico Bertolda Brecha, punka, Toma Waitsa in gledališča, kot je Djilasova predstavo novogoriškega gledališča opredelila za posebno festivalsko prilogo zagrebškega časnika Večernji list. Predstavo avtorja Juliana Croucha je prvič odigrala britanska gledališka skupina Tiger Lillies konec prejšnjega stoletja v Londonu, za svojo izvedbo pa je dobila več mednarodnih nagrad.

Slovensko ljudsko gledališče Celje in Prešernovo gledališče iz Kranja bosta v gledališču Kerempuh z znano komedijo srbskega avtorja Branislava Nušića Žalujoča družina nastopila v nedeljo 11. junija. Režiser predstave je Igor Vuk Torbica.

Ljubljanska Drama pa bo prav tako na odru Kerempuha gostovala v torek, 13. junija. Njena predstava Ljudski demokratični cirkus Sakešvili avtorja Roka Vilčnika Rokgreja v režiji Luke Martina Škofa je lani prejela nagrado Slavko Grum. Škof je za zagrebški časnik izjavil, da predstava ponuja vpogled v sodobno Slovenijo, v čas, ki prihaja - "orbanizacijo po volji prihodnjega nesmrtnega predsednika Janeza Janše".

Na letošnjih dnevnih satire, ki se bodo sklenili 21. junija s podelitvijo festivalskih nagrad, si bodo obiskovalci lahko ogledali 15 predstav iz Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Nemčije, Slovenije in Srbije.

Med drugim bo nemški Teater Dortmund odigral dramo absurda Konec igre Samuela Becketta v režiji Kaya Vogesa, domačini iz gledališča Kerempuh pa igro Ustava Republike Hrvaške režiserja Vinka Brešana. Avtorja besedila sta znani hrvaški pisatelj Ante Tomić in režiser Rajko Grlić, ki je posnel tudi istoimenski celovečerec.

Festival bo sklenilo Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba s predstavo Voščeni ljudje avtorja Mateta Matišića, ki jo je režiral Janusz Kica.