Slovenija 26.5.2017 14:09

Pri Mladinski knjigi Kravos, Renata Salecl, Petra Koršič in Karlovšek

Ljubljana, 26. maja - Pri Mladinski knjigi so izdali in danes predstavili štiri raznorodna dela slovenskih avtorjev: roman Igorja Karlovška Bahamski dokument, pesniški prvenec Petre Koršič Furlanka je dvignila krilo, knjigo kolumn Renate Salecl Tek na mestu in novo pesniško zbirko Marka Kravosa Kot suho zlato. Kravosove pesmi so že izšle v italijanskem prevodu.

Ljubljana. Založba Mladinska knjiga. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Založba Mladinska knjiga.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Karlovšek, po izobrazbi pravnik, je v središče tokratnega romana Bahamski dokument postavil mreže, po katerih potuje imaginarni denar v času globalne ekonomije in tajkunov. Kot zanimivost je urednica Nela Malečkar omenila, da je protagonist romana, ki je tajkun, pravzaprav dobrotnik in romantik. Njegovo odgovornost prepusti v presojo bralcu, ki se ob koncu romana znajde z vprašanjem, ali je za težave kriv on ali bančna mafija. Roman je po uredničinih besedah poln preobratov, avtor, kot je dejal, upa, "da bo že na šesti strani vrgel bralca iz tira".

Literarna kritičarka Petra Koršič se predstavlja s pesniškim prvencem Furlanka je dvignila krilo, ki prinaša pesmi, nastale v 20 letih. Za naslov si je izbrala vremensko napoved Bricov in Kraševcev oz. rdečkasto nebo, ki napoveduje izboljšanje vremena, bralec pa jih lahko razume kot metaforo za razvedritev oz. izboljšanje stanja pri posamezniku. Pesmi so razdeljene v sklope Rdeča, Bela in Modra, nekaj jih je namenjenih pesnikom in pesnicam. Kot je povedala, poezije ne razume kot pisanja, ki se izkaže na tehničnem pregledu s številom verzov in rimami, pač pa kot kritično misel. Spremna zapisa sta prispevali Alenka Jovanovski in Ignacija J. Fridl.

Knjiga filozofinje in sociologinje Renate Salecl Tek na mestu je sestavljena iz avtoričinih predelanih kolumn za časnik Delo. Kot je povedala, jih je za knjigo zbrala v tematske sklope. Med drugim se loti potrošniške družbe, etike, nasilja, genetike in sodobnih psiholoških težav. Avtoričina razmišljanja po besedah Nele Malečkar podajajo analizo slovenske realnosti v zadnjih nekaj letih. Avtorica je na predstavitvi med drugim opozorila na aplikacije, ki so plod postindustrijske družbe oz. neoliberalizma in temeljijo na potrošniški ideologiji. Ta posamezniku vzbuja krivdo, tesnobo in ničvrednost, nevarna pa je tudi z vidika uporabe podatkov posameznika, s katerimi manipulira.

Kravosova nova pesniška zbirka Kot suho zlato prinaša 72 pesmi, ki jih je nameraval izdati v starosti 72 let, a se je, kot je pojasnil, zavleklo. Prvič se je odločil, da bo - kot je nakazal že v naslovu - uporabil strogo formo varčevanja z besedami. Tako je vsaka pesem sestavljena iz treh dvovrstičnic. Pesmi po besedah Nele Malečkar spominjajo na uganke, saj je njihov naslov vedno napisan šele na koncu vsake pesnitve. Avtor se je pošalil, da je to zvijača, ki se je je naučil od tržaških trgovcev - človeku pustiš čas, da razmišlja. Zbirka vsebuje šest sklopov po 12 pesmi; vsak sklop uvede mediteranski obrok, npr. polenta, popečena, zabeljena s pršutom. Spremno besedo je zapisal Ivo Svetina.