Slovenija 28.5.2017 11:15

APZ Univerze na Primorskem na letnem koncertu s pesmimi o temi in soncu

Koper, 28. maja - Akademski pevski zbor (APZ) Univerze na Primorskem, ki deluje pod okriljem študentske organizacije univerze, bo v dvorani sv. Frančiška v Kopru izvedel letni koncert. Umetniški vodja Ambrož Čopi je spored oblikoval v pet sklopov, v katerih bodo poustvarili tudi tekmovalne skladbe, s katerimi se junija odpravljajo v Krakov.

Pod Čopijevim vodstvom ter vodstvom asistentov dirigenta Andreje Tomažič Hrvatin in Luke Vetriha bo zbor izvedel vrsto novih del, ki jih je predstavil na koncertih odrih letošnje sezone. Poslušalce bodo popeljali od renesanse in romantike do sodobnih skladb.

Tema tokratnega letnega koncerta je Vse barve teme, temu pa je prilagojen tudi izbor skladb. Med njimi bodo psalmi in moteti, skladba Ubi caritas et amor, ki je bila napisana za kraljevo poroko princa Williama in Catherine Middelton, ter dela italijanskega skladatelja Micheleja Josie in latvijskega komponista Eriksa Ešenvaldsa. V zaključnem delu pa se bodo pevci posvetili ljubezni s priredbama pesmi En glaž vina mi dej Iztoka Mlakarja in Samo Ljubezen Roberta Pešuta - Magnifica.

Iz primorske ustvarjalnosti bodo pevci predstavili priredbe ljudskih pesmi, ki so jih ustvarili Čopi, Pavle Merku in Marijan Dović, cikel LUX Andreja Makorja na besedila sv. Ambroža, ki so ga nedavno tudi krstno izvedli, ter Čopijevo Ave verum, Corpus Christi, ki jo je APZ lani prav tako izvedel prvi v Sloveniji.

Z nekaterimi skladbami bodo v začetku junija sodelovali v Krakovu na osmem mednarodnem zborovskem tekmovanju, na katerem se bodo predstavili v kategoriji mešanih zborov in kategoriji sakralne glasbe, je za STA povedala predsednica zbora Sanja Đukić.

APZ Univerze na Primorskem od leta 2004 združuje približno 40 študentk in študentov te univerze in druge zborovske zanesenjake. Od ustanovitve ga vodi Čopi, vmes ga je sicer za dve leti zamenjal Mirko Ferlan. Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do sodobnosti. Posebno pozornost namenja skladbam primorskih skladateljev, naroča nova dela, z organiziranjem koncertov vokalne in instrumentalne glasbe pa bogati kulturno dogajanje na Obali.

Zbor redno koncertira po Sloveniji in v tujini ter se ponaša z več priznanji. Od tega ima štiri zlate plakete z državnih tekmovanj Naša pesem v Mariboru ter več prvih mest z mednarodnih tekmovanj, med drugim iz Istanbula, Splita, Vilne, Ohrida, Varne in Preveze. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.