Svet 27.5.2017 5:30

MGML na Kitajskem z razstavo Simptomi družbe

Peking, 27. maja - Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) se v Muzeju umetnosti Guangdong predstavljajo z razstavo Simptomi družbe. Izbor del predstavlja povezano sliko regije in v ospredje postavlja več kot 30 priznanih mednarodnih umetnikov ter umetnikov mlajše generacije. Razstava, ki jo odpirajo danes, bo na ogled do 15. julija.

Ljubljana. Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) Blaž Peršin. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) Blaž Peršin.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstava je po besedah direktorja MGML Blaža Peršina rezultat lanskoletnega obiska Kitajske, ki so se ga udeležili tudi predstavniki MGML.

Po besedah kustosinje Alenke Gregorič, sicer umetniške vodje ter kustosinje Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001, je bila za MGML postavitev razstave poseben izziv. Kulturno in zgodovinsko drugačen kontekst je deloma narekoval tudi izbor del, s katerimi želijo kitajskemu občinstvu kar se da obširno predstaviti sliko regije, kateri pripada tudi Slovenija. Na razstavi se tako predstavlja 35 umetnikov različnih generacij iz desetih držav. Postavitev se razprostira na skoraj 1000 kvadratnih metrih.

Predstavnica slovenskega veleposlaništva v Pekingu Vlasta Turel je ob tem poudarila, da je predstavitev umetnosti Jugovzhodne in centralne Evrope s posebnim poudarkom na slovenski sodobni umetnosti edinstvena priložnost za predstavitev slovenske umetnosti na Kitajskem.

Razstava vključuje umetniška dela v različnih medijih. V procesu nastajanja so se izoblikovali tematski sklopi, ki naslavljajo različna vprašanja sodobne družbe - mesto in njegov urbani razvoj, nacionalne in umetniške zgodovine, skupni umetniški sistemi in zgodovine, ozemlja, politike in drugo, so sporočili iz MGML.

Z deli so zastopani Marina Abramović in Ulay, Maja Bajević, Luchezar Boyadjiev, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin, Braco Dimitrijević, Vadim Fiškin, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Flaka Haliti, Ibro Hasanović, Irwin, Hristina Ivanoska in Yane Calovski, Pravdoliub Ivanov, Sanela Jahić, Dalibor Martinis, Radenko Milak in Roman Uranjek, Ivan Moudov, Alban Muja, Vladimir Nikolić, Adrian Paci, Neša Paripović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Anri Sala, Sašo Stanojkovik, Mladen Stilinović, Miha Štrukelj, Raša Todosijević, Milica Tomić, Sislej Xhafa in Katarina Zdjelar.