Svet 29.5.2017 5:00

V New Yorku razstava ob 70-letnici fotografske agencije Magnum

New York, 29. maja - V New Yorku so v Mednarodnem fotografskem centru odprli razstavo, s katero obeležujejo letošnjo 70-letnico znamenite fotografske agencije Magnum. Postavitev združuje več kot 240 fotografij, pa tudi knjige in revije ter nekaj redko razstavljenega dokumentarnega gradiva. Razstavljene fotografije pokrivajo obdobje druge polovice 20. stoletja.

Ljubljana. Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Razstava je razdeljena v tri kronološke in tematske sklope. Fotografije, posnete med letoma 1949 in 1968, pripovedujejo o povojnih idealih skupnosti in utopiji. Fotografije iz 70. in 80. let se osredotočajo na razdrobljeni svet, subkulture in manjšine.

Fotografije, nastale med letoma 1990 in 2017, pa pripovedujejo o svetu, ki je pod pritiskom različnih groženj. Med drugim je mogoče videti podobe talibanov Thomasa Dworzaka, razstavljene fotografije pa so zajele tudi teme, kot sta droge in bolezni, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Magnum Photos je največja in najbolj znana fotografska agencija na svetu. Leta 1947 so jo ustanovili Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, David Seymour in George Rodger. Agencija je fotografska kooperativa v lasti članov te organizacije, ki pa so si med seboj avtorsko zelo različni.

Magnumov arhiv se dnevno posodablja z novimi deli z vsega sveta, ki jih prispevajo predvsem Magnumovi člani, v določene zbirke pa lahko prispevajo tudi drugi fotografi.

Magnum fotografske podobe zagotavlja tiskanim medijem, založnikom, oglaševalcem, televiziji, galerijam in muzejem po vsem svetu. Organizacijsko ga sestavljajo uredništva v New Yorku, Londonu, Parizu in Tokiu.

Razstava z naslovom Magnum Manifesto bo v New Yorku na ogled do 3. septembra, nato jo bodo prenesli še v Rim in Berlin.