Svet 29.5.2017 16:32

Marko Kravos prejel bolgarsko pesniško priznanje zlati pegaz

Varna, 29. maja - Tržaškemu pisatelju Marku Kravosu so ob sklepu literarnega festivala Slovanski objem v Varni podelili posebno nagrado za pesništvo zlati pegaz. Priznanje, repliko antične upodobitve Pegaza s črnomorskega-pontskega območja, podeljuje Društvo bolgarskih pisateljev v Sofiji.

Ljubljana. Pesnik Marko Kravos. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Marko Kravos.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Priznanje je Kravos prejel ob sklepu festivala v Varni, ki je potekal med 21. in 25. majem. Enajste izdaje se je udeležilo okoli 35 literarnih ustvarjalcev slovanskih narodov iz 21 držav, tudi takih, kjer živijo slovanski narodi kot manjšine, na primer v baltskih državah, Armeniji in Italiji, od koder prihaja Kravos. Najštevilčnejša je bila udeležba iz Rusije in Ukrajine in iz območja nekdanje Jugoslavije. Ob srečanju je izšel tudi zbornik revije Znaci, kjer so predstavljeni avtorji s prevodi v bolgarščino, je sporočil pesnik.

Ob letošnjem festivalu, ki ga organizirata Društvo bolgarskih pisateljev in Slovanska akademija pisateljev s sedežem v Litvi pod pokroviteljstvom Unesca, je izšel tudi bibliofilski album - antologija Slovoprinošenje (Besedarovanje) s predstavitvami 194 dosedanjih pesniških gostov. Poleg Kravosa so iz Slovenije v njej še Vida Mokrin Pauer, Nina Kokelj, Cvetka Bevc in Robert Simonišek.