Slovenija 29.5.2017 12:37

Nova sezona v celjskem gledališču prinaša zelo raznolike predstave

Celje, 29. maja - V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje v sezoni 2017/18 napovedujejo šest premier. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tina Kosi, bo nova sezona ponudila raznolike predstave, od drame preko komedije do predstave za otroke. Sezono bo septembra uvedla prva slovenska uprizoritev drame Ljubi moj.

Celje. Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Slovensko ljudsko gledališče Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Drama irske avtorice Elaine Murphy Ljubi moj, ki jo bo režiral Andrej Jus, govori o ljubezni in smrti, osamljenosti, zapuščenosti, staranju, težavnem in nezaželenem materinstvu treh žensk iste družine.

V koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj bodo v SLG Celje septembra krstno uprizorili še dramo Pesmi živih mrtvecev avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. Drama prinaša jedko in sarkastično, a žal tudi zelo natančno podobo današnjega sveta. Gledalci bodo priča sestanku strokovno-politične komisije, ki se je zbrala, da bi preučila nenavaden, že kar absurden incident.

Celjski gledališčniki za september pripravljajo tudi prvo slovensko uprizoritev priljubljenega mladinskega dela Astrid Lindgren Erazem in potepuh. Predstavo bo režirala Ajda Valcl.

Decembra bodo celjski gledališčniki prvič v Sloveniji uprizorili song komedijo Kristofa Magnussona Moški brlog, ki jo bo režiral Sandy Lopičić. Komedija se poigrava s številnimi moško-ženskimi stereotipi in razkrije humoren pogled na odnose med moškimi in ženskami, tokrat z moške perspektive.

Črno komedijo Mučenik enega najbolj razvpitih nemških avtorjev Mariusa von Mayenburga, ki jo bo režiral Boris Kobal, bodo celjski gledališčniki premierno v Sloveniji izvedli februarja prihodnje leto.

Ob koncu sezone bodo maja v SLG Celje krstno na gledališkem odru uprizorili dramo Aleksandra Sergejeviča Puškina Jevgenij Onjegin v režiji Yulie Roschina. Jevgenij Onjegin je klasično delo ruske književnosti, pesnitev ima za osnovo epsko podlago, ki se ji pridržujejo lirske sestavine, pa tudi ironija in satira.

Kot je povedala Kosijeva, so celjski gledališčniki v iztekajoči sezoni odigrali največ predstav v zgodovini celjskega gledališča, kar 253. "Ti rezultati nam dajejo še dodatno veselje in voljo za nove projekte," je dodala Kosijeva.

V novi sezoni pa bo SLG Celje za najmlajše občinstvo ponovno pripravil Abonmajček, v sklopu katerega bodo gostili igrane in lutkovne predstave za najmlajše: Jakec in breskev velikanka v izvedbi SLG Celje, Živalske novice v koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica, Janko in Metka Lutkovnega gledališča Maribor, Bi se gnetli na tej metli Lutkovnega gledališča Ljubljana in Loli, Boli in svet, poln čudes Gledališča Koper.

V sezoni 2017/18 bo SLG Celje vsem abonentom podaril koncert fada in tanga v izvedbi Mascara Quarteta ter predstavo po izbiri.

SLG Celje je sicer že razpisalo natečaj za izvirno slovensko komedijo, avtorji pa morajo besedila poslati do konca septembra. Nagrado v višini 6000 evrov bruto bodo podelili na Dnevih komedije 2018.