Slovenija 30.5.2017 5:00

Japonska bojevniška kultura na Slovenskem na razstavi v Narodnem muzeju

Ljubljana, 30. maja - V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bodo danes odprli razstavo Poti samurajev: Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem. Javnosti bo prvič doslej na ogled okrog 50 izbranih primerkov japonskega orožja in zaščitne opreme iz muzeja in več zasebnih zbirk. Ob tem bo prikazala tudi poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence.

Čile, Santiago. Razstava oklepov samurajev. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Čile, Santiago.
Razstava oklepov samurajev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Občasno razstavo, ki bo odprta do 5. novembra, je muzej pripravil v sodelovanju z več institucijami, med drugim z oddelkom za azijske študije na ljubljanski Filozofski fakulteti, popestrile pa jo bodo zanimivosti, ki so jih skozi zgodovino prinesli odnosi med Japonsko in Slovenijo. Med razstavljenimi eksponati je več vrhunskih mečev ter, kar je redkost, popolnoma ohranjen samurajski oklep.

Vse razstavljene predmete so v muzeju celovito preučili in jih umestili v zgodovinski čas in prostor ter jih predstavili v obsežnem katalogu, opremljenim tudi z ilustracijami in slikovnim gradivom.

Po besedah ljubiteljskega poznavalca japonske oborožitve in enega od pobudnikov razstave Bojana Šibenika je večletno sodelovanje preraslo v unikaten raziskovalni projekt, katerega plod sta razstava in obširen katalog kot prva strokovna publikacija o japonski oborožitvi ter zanimivih povezavah med Japonsko in Slovenijo.

Razstavo bo spremljal obsežen dopolnilni program, ki bo poleg vodenih ogledov vključeval predavanja, delavnice origamija in kamišibaja, dan borilnih veščin ter več dejavnosti za otroke. Obenem je razstava del širšega projekta Japonska med nami - Japom, ki povezuje akademske in izobraževalne institucije, njegov glavni namen pa je prikazati raznovrstnost japonske kulture v Sloveniji in jo približati slovenski javnosti.