Slovenija 30.5.2017 14:00

Knjižnica pod krošnjami letos v 13 mestih

Ljubljana, 30. maja - Knjižnica pod krošnjami bo letos zaživela na 21 prizoriščih v 13 mestih. Projekt, ki je najprej zaživel pred 13 leti v Ljubljani, se tudi letos seli čez mejo - tokrat v Pavlovo hišo v Gornjo Radgono. Povsod bo večinoma v naravi na voljo nekaj polic knjig, knjižnice pa bo spremljala tudi pestra paleta literarnih in kulturnih dogodkov.

Ljubljana. Knjižnica pod krošnjami. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižnica pod krošnjami.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci povedala vodja projekta Tina Popovič, so projekt, ki v Ljubljani deluje pod okriljem zavoda Divja misel, v prestolnici prvič zagnali spontano, z željo, da v park Tivoli postavijo nekaj knjig in s tem ponudijo dodatno ponudbo mimoidočim. Njihovo zamisel je v kontekstu oživljanja javnih prostorov takrat prepoznal Turizem Ljubljana in jo podprl. Tudi v drugih krajih je organizatorjem, ki imajo podporo občin, veliko lažje, je poudarila Tina Popovič.

Danes se ne srečujejo več z začetnimi težavami, pač pa želijo stopiti korak naprej in podpreti založnike, ki jim že vsa leta stojijo ob strani. Zato si želijo v prihodnosti čim več knjig, ki jih zdaj dobijo večinoma prek donacij, tudi kupiti. S tem bi podprli založbe, obenem pa ponudili knjige, ki se jim zdijo pomembne za določene lokacije. Kot je pojasnila, knjižnice na različnih lokacijah obiskujejo različni bralci. Tako imajo denimo na Ljubljanskem gradu več tujcev, v Tivoliju pa več družin.

V Ljubljani bodo letos knjižnico postavili na sedmih lokacijah. Poleg omenjenih so to še Trnovska plaža, Park Zvezda (v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom), Vodnikova domačija Šiška, kjer je stalna lokacija, Družinski center Mala ulica in Petkovškovo nabrežje. K projektu so se letos pridružili še v Viških vrtcih in v osnovni šoli Valentina Vodnika.

V prestolnici so knjižnice pod krošnjami kljub številnim spremljevalnim dogodkom v prvi vrsti mišljene kot prostor tišine in branja, saj je literarnih in kulturnih prireditev dovolj, medtem ko v drugih mestih knjižnice s spremljevalnim programom ponujajo tudi prostor kulturnih dogodkov in druženja. Tako je denimo tudi v novi Gorici, kjer pri projektu sodelujejo že od leta 2010.

Letos bo knjižnica med 12. in 22. junijem stala v borovem gozdičku za občino, kjer bodo ob 70-letnici Nove Gorice ponudili tudi nekaj knjig o nastanku mesta, je povedala vodja projekta Lara Brun iz Mladinskega centra Nova Gorica. Med letošnjimi gosti je omenila raperja N'Toka, pisatelja Tadeja Goloba ter antropologinjo in publicistko Svetlano Slapšak. Knjižnica se bo iz Nove Gorice 25. julija preselila še v Kanal ob Soči.

V Polhovem Gradcu knjižnico postavljajo v grajski park od leta 2011, je povedala Helena Čuk iz Občine Polhov Gradec. Začetki so bili težavni, a se je z leti projekt prijel med meščani. Knjižnica, ki je odprta že od 29. aprila, bo postavljena vse do 27. avgusta, spremljalo pa jo bo veliko dogodkov, med drugim je priključena vsem večjim občinskim prireditvam.

Nekatere knjižnice pod krošnjami postavljajo angažirani posamezniki, je poudarila Tina Popovič. Eden takih je Boštjan Juvan, ki je k projektu pristopil leta 2015. Knjižnica bo zaživela pred hišo Juvan v vasi Polšnik med 15. in 22. julijem, s spremljevalnimi dogodki pa bodo poskrbeli tako za otroke kot odrasle.

Knjižnice pod krošnjami pripravljajo še v Novem mestu (od 1. aprila do 15. oktobra), v Kranju (od 22. maja do 30. avgusta), v Zagorju ob Savi (junij do avgust), Ribnici (od 8. junija do 26. avgusta), na Vrhniki (od 3. do 31. julija) in na Mali Planini (od 24. do 30. julija). Letos bodo prvič gostovali v Kamniku (med 11. in 19. avgustom) in v Gornji Radgoni (od 9. junija do 9. septembra).