Slovenija 1.6.2017 8:30

Roza z muzikalom v obliki kabaretno verskega obreda Zaničniško odmaševanje suverenosti

Ljubljana, 1. junija - V Atriju ZRC bo drevi ob 19.17 premiera muzikala v obliki kabaretno verskega obreda Zaničniško odmaševanje suverenosti avtorja Andreja Rozmana Roze. Muzikal "vliva vero v prihodnost, postavlja zahteve politikom, opozarja na škodljive posledice pomanjkanja kulturne samozavesti ter se nostalgično ozira za suverenostjo, ki smo jo gradili v Sloveniji".

Ljubljana. Slovenski pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Roza je leta 2009 ustanovil Zaničniško versko skupnost. Rozinteater je tedaj, ob polnoletnosti slovenske države, prenehal ustvarjati nacionalne vsebine, se je pa Roza odločil, da bo svojo skrb za slovenski narod in njegov jezik, za katerega mu ni vseeno, prenesel z gledališke na versko dejavnost. "Narodna zavest tako ali tako bolj kot na področje umetnosti sodi na področje vere," je zapisal ob ustanovitvi verske skupnosti.

Ustvarjalec verjame, da imamo lahko tudi v Evropski uniji ničelni davek na knjige in "ostale nosilce jezika". Glede slovenskih razmer je prepričan, da se mu zdi "nedržavotvorno" obdavčiti izdelke, ki slovenski jezik širijo. Po njegovi presoji je treba s pravimi argumenti Slovence najprej prepričati, da je uveljavitev ničnega davka na knjigo mogoča. Že ob ustanovitvi verske skupnosti je opozoril, da tega še nihče ni storil. V Sloveniji imamo še vedno davek na knjigo.

Lani so po besedah Roze doktrino Zaničniško verske skupnosti razširili še "na vero v ničodstotno revščino in onesnaženje na Zemlji in s tem dobili veliko novih pesmi in tudi vere". Na podlagi vsega omenjenega je nastal muzikal v obliki kabaretno verskega obreda Zaničniško odmaševanje suverenosti.

Ob današnji premieri je Roza medijem posredoval še kratek manifest, v katerem je napisal, da imamo Slovenci zaradi politične korektnosti "že toliko alternativne zgodovine in kulture, da kot narod/država vse bolj razpadamo".

"In ker od levih in desnih verskih voditeljev očitno zaman čakamo združevalno željo po pogledu na našo lažno samopodobo, ki nas je pripeljala v trenutno godljo, nam ne ostane drugega, kot da s teatrom zavzamemo tudi prostor vere. Od zdaj pa dokler ne vidimo učinkov, bomo svojo vero usmerili v zahtevo po spremembi osnovnih šol," je zapisal in dodal, da se bodo odmaševalci počutili poražene, če se v osnovnih šolah za kulturne dejavnosti ne bo po zakonu dalo enako sredstev kot za športne.

Roza je avtor in tudi režiser projekta in bo po napovedih v muzikalu nastopil "kot kenguru". Godli bodo Blaž Celarec, Igor Leonardi, Rok Škrlj, Goran Završnik, peli Ana Duša, Ana Vipotnik, Gašper Jarni in Juš Milčinski, posebni gost večera pa bo Olfamož. V predstavi bodo uporabljeni glasba Završnika, Jaroslava Ježka in ljudske viže. Sceno je zasnoval Marko A. Kovačič.