Svet 1.6.2017 5:00

Mednarodni Pen s kampanjo za pregnane pisatelje

London, 1. junija - Romanopisca Salman Rushdie in Margaret Atwood sta med 200 pisatelji in umetniki, ki so podprli kampanjo Mednarodnega Pena, da bi v naslednjih treh letih promovirali dela cenzuriranih in preganjanih avtorjev. Rushdie je kampanjo označil za "pomembno javno stališče proti rasizmu in ksenofobiji". Kampanjo je podprl tudi kitajski umetnik Ai Weiwei.

Bled, Grand hotel Toplice. 49. mednarodno srečanje pisateljev PEN. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, Grand hotel Toplice.
49. mednarodno srečanje pisateljev PEN.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Globalno kampanjo je Mednarodni Pen poimenoval Make Space, v naslednjih treh letih pa se želi z njo posvetiti pisateljem, ki so se morali preseliti ali živijo v izgnanstvu. Kot poroča britanski The Guardian, je projekt po Rushdiejevem mnenju "skupen trud iz srca literarne industrije, da bi ustvarili reprezentativne in poštene možnosti za pisatelje".

Projekt se bo osredotočil na dogodke, publikacije in zagovorništvo, ki jih bo usklajevalo 144 centrov za človekove pravice po svetu. Z njim želi Mednarodni Pen dregniti v stereotipe o prosilcih za azil in v naraščajočo sovražnost do beguncev v državah gostiteljicah, obenem pa opozoriti na vse bolj nevarne situacije, s katerimi se soočajo novinarji in pisatelji po svetu.

"Trudimo se spremeniti kontekst, v katerem pisatelji, ki so razseljeni po svetu, nimajo enakih možnosti, da bi prispevali k, sodelovali v ali dostopali do svetovne literature ali javnega diskurza," so zapisali na spletni strani Mednarodnega Pena in dodali, da bo naslavljanje kršitev človekovih pravic in skrajne krivice osrednji del "omogočanja prostora".

Kitajski umetnik Ai Weiwei je pobudo označil za poskus, da bi okrepili marginalizirane glasove. Avtorici Hiše duhov Isabel Allende, ki je pred 40 leti morala pobegniti, pa se zdi literatura ključna za kljubovanje negativnemu odnosu do beguncev. Kampanjo so med drugim podprli še Yann Martel, Mario Vargas Llosa in Karl Ove Knausgaard.