Svet 3.6.2017 5:00

Hockneyjeva retrospektiva najbolje obiskana postavitev v Tate Britain

London, 3. junija - Retrospektiva britanskega umetnika Davida Hockneyja v Tate Britain je postala najbolje obiskana postavitev te galerije. Razstavo si je do ponedeljka, 29. maja, ogledalo 478.082 obiskovalcev, kar znaša v povprečju 4300 obiskovalcev dnevno. Galerija je bila zaradi velikega povpraševanje minuli konec tedna odprta do polnoči, je poročal The Guardian.

Že pred odprtjem Hockneyjeve retrospektive v začetku februarja so v galeriji vnaprej prodali 35.000 vstopnic za njen ogled. Direktor Tate Britain Alex Farquharson je nad izjemnim obiskom navdušen. Po njegovih besedah se je njihovo razstavišče izkazalo kot popolno za predstavitev enega od največjih še živečih umetnikov. Dodal je, da si velik obisk obetajo tudi na sledečih postavitvah retrospektive v pariškem Centru Pompidou in newyorškem Metropolitanskem muzeju.

Iz galerije so sporočili, da je Hockneyjeva retrospektiva obveljala za najbolje obiskano postavitev, posvečeno še živečemu avtorju, v vseh štirih Tateovih izpostavah. Pred tem je ta čast pripadla Damienu Hirstu, čigar razstavo je leta 2012 obiskalo 463.087 ljubiteljev umetnosti. Sicer pa je najbolje obiskana razstava v zgodovini galerije Henri Matisse The Cut-Outs iz leta 2014 s 562.622 obiskovalci.

Razstava je bila postavljena tako, da so se obiskovalci lahko seznanili s Hockneyjevim ustvarjalnim svetom. Kronološko jih je popeljala skozi umetnikovo kariero, od njegovega prvega javnega nastopa v letu 1961, ko je bil še študent, prek njegovih kultnih del iz 60. in 70. let do zadnjih uspehov na Kraljevi akademiji in drugod.

Vključevala je portrete njegove družine, prijateljev in umetnika samega ter tudi kultne podobe bazenov v Los Angelesu. Te so bile predstavljene v dialogu z novejšimi deli, kot so njegove znamenite krajine iz Yorkshira, dela, ki jih je ustvaril po vrnitvi iz Kalifornije leta 2013, in eksperimentalne risbe za iPad. Nekatera novejša dela so bila razstavljena prvič.