Na hitro prelistano 3.6.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. junija - Založba ZRC je izdala monografijo Zgodovina Slovenske akademije znanosti in umetnosti avtorja Željka Oseta, Henrik Neubauer pa je v samozaložbi izdal knjigo Slovenske opere: Od Belina do Božjega delca. Pri založbi Miš je izšel roman Fione Higgins Mamice, pri Didakti pa kriminalka Joa Nesboja Ščurki.

Ljubljana. Knjiga Željka Oseta z naslovom Zgodovina Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Željka Oseta z naslovom Zgodovina Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jo Nesboja Ščurki. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jo Nesboja Ščurki.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Henrika Neubauerja Slovenske opere - Od Belina do Božjega delca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Henrika Neubauerja Slovenske opere - Od Belina do Božjega delca.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Fione Higgins Mamice. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Fione Higgins Mamice.
Foto: STA

ZGODOVINA SAZU - MONOGRAFIJA O RAZVOJU AKADEMIJE OD OSVOBODITVE DO OSAMOSVOJITVE SLOVENIJE

Monografija Zgodovina Slovenske akademije znanosti in umetnosti s podnaslovom Razvoj najvišje znanstvene in umetniške ustanove (1945-1992) prikazuje razvojni lok te ustanove od osvoboditve do osamosvojitve Slovenije. Kot ugotavlja avtor, je ključna značilnost konstantni reformni diskurz s predlogi za spremembe notranje organiziranosti, ki so prihajali od pobudnikov zunaj akademijskih forumov, in s pogostim sprejemanjem normativnih aktov. Predsedniki akademije so bili vplivni slovenski izobraženci: France Kidrič, Fran Ramovš, Josip Vidmar in Janez Milčinski, ki so si prizadevali za zagotovitev ustreznih pogojev za delo znanstvenikov v raziskovalnih inštitutih, za jugoslovansko in mednarodno sodelovanje. Monografija predstavlja razvoj notranje organiziranosti akademije, tudi uvajanje družbenega in delavskega samoupravljanja, oblikovanje stališč akademije o raziskovalni politiki, sodelovanje z jugoslovanskimi akademijami, in člane, akademike. Knjigi je dodano pričevanje Franceta Bernika Tranzicija v Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Željko Oset (1984) je zgodovinar in docent na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Raziskovalno se ukvarja z zgodovino slovenskih znanstvenih institucij ter proučuje kariere slovenskih znanstvenikov, položaj znanstvenic v akademskem okolju, vpliv ruskih znanstvenikov na oblikovanje slovenske znanosti v obdobju Kraljevine SHS/Jugoslavije, vprašanje starostne upokojitve v akademskem okolju in razvoj okoljske zavesti na Slovenskem.

SLOVENSKE OPERE - KNJIGA O SLOVENSKIH SKLADATELJIH IZPOD PERESA HENRIKA NEUBAUERJA

Knjiga Slovenske opere: Od Belina do Božjega delca obravnava slovenske skladatelje in njihova operna dela na podlagi gradiva v različnih publikacijah in dokumentih ter v nekaterih primerih tudi na podlagi osebnih pričevanj. Po kratkem uvodnem pregledu o začetku pojavljanja opernih skladb, prvih opernih uprizoritvah na Slovenskem in prvih izvedbah tujih oper s slovenskim prevodom sledi podroben opis oper slovenskih skladateljev, od prve znane slovenske opere Belin skladatelja Jakoba Frančiška Zupana in libretista Janeza Feliksa Damaščana Deva, ki jo poznavalci štejejo za prvo slovensko baročno opero, do najnovejših oper, ki so nastale ali bile uprizorjene leta 2016, je v povzetku med drugim zapisal avtor.

Henrik Neubauer (1929) je nekdanji baletni plesalec, koreograf, operni režiser, publicist, zgodovinar opere in baleta ter pedagog. Kot baletni solist je poustvaril več kot 70 baletnih in opernih likov, njegov ustvarjalni opus pa obsega tudi 80 baletnih koreografij in več kot 25 režij. Leta 1953 je diplomiral iz medicine in na Srednji baletni šoli v Ljubljani. V koreografiji se je izpopolnjeval v Moskvi in New Yorku. Že v času študija je bil član in solist ljubljanske Opere. Med letoma 1960 in 1972 je vodil baletni ansambel Opere SNG, nato pa je bil do leta 1982 direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Nekaj let je vodil tudi Opero in balet Maribor, predaval operno igro na Akademiji v Ljubljani, ves čas pa je tudi pisal. Je pionir raziskovanja plesne zgodovine v Sloveniji. Za svoje delo je prejel številne nagrade.

MAMICE - ROMAN ŠESTIH PROTAGONISTK, VPETIH V MATERINSTVO

Mamice je prvenec avstralske pisateljice Fione Higgins o šestih precej različnih ženskah, ki se kmalu po rojstvu svojih otrok odločijo, da se bodo redno srečevale. Roman sledi vsaki posameznici posebej, hkrati pa se posveča tudi njeni vlogi v skupini. Šesterica protagonistk, ki se po osebnostih in življenjskih zgodbah precej razlikujejo, se sčasoma precej poveže in spletejo se precej močne prijateljske vezi, nekega dne pa nepredstavljivo grozovit dogodek spremeni vse. Za prevod romana je poskrbela Brigita Orel.

ŠČURKI - NOVA KRIMINALKA SLOVITEGA MOJSTRA ŽANRSKE LITERATURE NESBOJA

Bralec v tokratni kriminalki norveškega pisca detektivk spremlja detektiva Harryja Hola, ki prispe v razbeljeni Bangkok. Norveškega veleposlanika so našli mrtvega v sobi dvomljivega motela, zato so detektiva poslali raziskat okoliščine. Očitno je, da ima veleposlanikova družina precej skrivnosti, toda le malokdo je pripravljen spregovoriti.

Avtor knjige Jo Nesbo (1960) je poznan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. Njegovi romani z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom so dosegli uspeh tako v njegovi rodni Norveški kot tudi drugod po svetu, navdušili so kritike in bralce. Knjige so prevedene v več kot 40 jezikov, tudi v slovenščini je na voljo kar nekaj naslovov. Ščurke sta prevedla Maja Lihtenvalner in Primož Ponikvar.