Svet 5.6.2017 5:30

Dunajska državna opera leta 2019 z novo Cosi fan tutte v dvojici Muti

Dunaj, 5. junija - Dunajska državna opera bo leta 2019 pripravila novo uprizoritev Mozartove opere Cosi fan tutte. Režijo bo prevzela 44-letna Chiara Muti, njen oče Riccardo pa bo za dirigentskim pultom. Svetovno znani maestro je leta 1994 vodil tudi premiero aktualne uprizoritve v postavitvi Roberta de Simoneja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija, Dunaj. Tradicionalni ples v dunajski operi. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Tradicionalni ples v dunajski operi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Maestrova hči je z opero, ne le z Mozartom, dobro seznanjena. "Svoj režijski talent je dokazala z Manon Lescaut v Rimu in Figarovo svatbo v Neaplju in Bariju," je povedal 75-letni Muti.

Dvojice se veselijo tudi v Dunajski državni operi. "Zelo lepo je bilo videti, kako je Muti lansko jesen z našim orkestrom deloval na Japonskem. In vsi smo zelo veseli, da se bo po tem uspešnem gostovanju vrnil v Dunajsko državno opero z novo produkcijo Cosi fan tutte," je povedal direktor hiše Dominique Meyer.

Italijanski dirigent trenutno pripravlja Verdijevo Aido, ki jo bo poleti vodil na Salzburškem festivalu. Naslovno vlogo bo pela Ana Netrebko, režijo pa je prevzela iranska umetnica Shirin Neshat. "Z navdušenjem sem sprejel zamisel novega intendanta Markusa Hinterhäuserja, da povabi veliko umetnico Shirin Neshat, ki se v svojih filmih ukvarja s položajem žensk na Bližnjem vzhodu," je komentiral Muti.

Salzburška Aida se bo osredotočala zlasti na razmerje med različnimi rasami, kulturami in religijami. "To je še posebej aktualna tema v svetu, ki ima težave z integracijo," je prepričan Muti.

Julija bo Muti nastopil v Iranu v okviru multikulturnega dogodka Poti prijateljstva, ki ga organizira festival iz Ravenne. "Potovanje v Teheran ima poseben pomen na politični ravni. Glasba je vedno igrala vlogo posrednika (...). Zahodna glasba je postala dediščina v mnogih delih sveta, saj govori univerzalni jezik. Ideja naših izletov je, da v naš orkester in zbor vključimo glasbenike iz držav, ki jih obiščemo," je povedal Muti.