Slovenija 3.6.2017 9:56

Ljubljana bo septembra gostila Evropsko jazz konferenco

Ljubljana, 3. junija - V Cankarjevem domu (CD) bo od 21. do 24. septembra potekala Evropska jazz konferenca 2017. Tema konference bo Kaj če... in bo usmerjena k odkrivanju, kako se lahko glasbeni profesionalci podajo naproti novi viziji sveta in iščejo nove ideje ter kako sta lahko glasba in ustvarjalnost sredstvi za "poglabljanje v neznano".

Hrvaška, Zagreb. Koncert jazza. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Koncert jazza.
Foto: Hina/STA

Evropska jazz konferenca je najpomembnejše letno srečanje profesionalcev iz kreativne glasbe v Evropi, namenjeno predvsem organizatorjem glasbenih dogodkov, vodjem glasbenih programov in nacionalnim ter regionalnim organizacijam.

Cilj konference je krepitev povezav med jazzovskimi profesionalci, razvijanje novih projektov in umetniških sodelovanj, deljenje strokovnega znanja ter osvetljevanje najnovejših menedžerskih in programskih smernic. Poleg tega je velik del konference namenjen razširjanju informacij o najnovejših jazzovskih področjih in najboljših programskih praksah vsega sveta.

Konferenco soorganizirajo Evropska jazz mreža, Jazz festival Ljubljana in CD, ob podpori drugih institucij. Direktor ljubljanskega jazz festivala Bogdan Benigar je na novinarski predstavitvi konferenco označil kot največji jazzovski dogodek te vrste v regiji. Na sporedu bo tudi tematika migracij glasbenikov v preteklosti in danes in kako te migracije vplivajo na lokalne scene.

Konference se bodo udeležili številni referenti iz regije, pa tudi z drugih koncev Evrope. Osrednji govorci bodo Rabih Abou-Khalil, Rokia Traore in Bojan Zulfikarpašić ali Bojan Z. Na programu bodo številne diskusije ter delavnice, konferenco pa bodo zaznamovali še kulturni obiski ter večerni predstavitveni program izbranih novih umetnikov iz Slovenije, ki je tokrat dežela gostiteljica.

V predstavitveni program so vključeni Maja Osojnik, Drago Ivanuša, zasedba Artbeaters, Bowrain, trio Feminized.Science.Deniers, Kristijan Krajnčan ter Teo Collori & Momento Cigano.

Posebnost konference bodo delovne skupine, ki bodo delovale po Ljubljani in se na koncu združile na enem prizorišču, predvidoma na tržnici.

Benigar je napovedal, da bo v sklopu konference na sporedu tudi poseben koncert pianistk Kaje Draksler ter Eve Risser ob izidu kompilacije, ki je nastala na lanskem 57. Jazz festivalu Ljubljana. Na uvodnem koncertu pa bodo nastopili Goran Bojčevski kvartet in Bojan Z ter Rabih Abou-Khalil trio.