Slovenija 2.6.2017 14:15

V Slovenj Gradcu na ogled reprezentančen izbor del Vena Pilona

Slovenj Gradec, 2. junija - V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu ob 19. uri odpirajo razstavo del slikarja, grafika, risarja in fotografa Vena Pilona. Na ogled bo reprezentančni izbor njegovih del iz Pilonove galerije v Ajdovščini. Gostujoča predstavitev zbirke Pilonovih del je del projekta izmenjav zbirk muzejev in galerij z naslovom Zbirke v gibanju.

Ajdovščina. Stalna zbirka Vena Pilona. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Stalna zbirka Vena Pilona.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Razstava del Vena Pilona (1896-1970) v Slovenj Gradcu zajema reprezentančen izbor in vključuje dela, ki so urejena kronološko in po zvrsteh. Razstava zajema ustvarjalne začetke na goriški realki, risbe in akvarele, skice z njegovih potovanj in študija, grafična dela iz študijskega obdobja, portrete, krajine in tihožitja v olju ter njegov bogat risarski opus, ki ga je ustvaril v času svojega bivanja v Parizu med leti 1928 in 1968.

Razstavo dopolnjuje izbor iz umetnikovega fotografskega opusa, ki obsega krajine, portrete in tihožitja, nastale v pariškem obdobju v 30. letih prejšnjega stoletja, so sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti, ki v teh dneh obeležuje 60-letnico delovanja.

Veno Pilon je eden izmed najpomembnejših mojstrov slovenskega ekspresionističnega slikarstva med obema velikima vojnama 20. stoletja, čeprav je njegov temeljni opus vezan le na študijska leta v Pragi (1919) in Firencah (1920-1921) ter obdobje bivanja v domači Ajdovščini do odhoda v Pariz leta 1928.

Pilonova galerija hrani najobsežnejšo zbirko njegovih del, vključno z reprezentativnim izborom oljnih slik, ki umeščajo Pilona v sam vrh evropskih modernih umetnikov.

Z donacijo del iz umetnikove zapuščine, ki jo je sin Dominique Pilon namenil Ajdovščini, so v hiši, kjer je bila nekoč pekarna slikarjevega očeta, leta 1973 ustanovili Pilonovo galerijo. V zapuščini je poleg umetniških del tudi bogat arhivski fond, ki zajema umetnikove dokumente, rokopise, korespondenco, knjige in osebne predmete. Zbirka je bila skozi leta obogatena z odkupi in darili.

Kustosinja razstave v Slovenj Gradcu je Maja Marinkovska. Razstavo bosta drevi odprla sekretarka z ministrstva za kulturo Marija Brus in župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas. Razstava, ki je del letošnjega programa ob 750-letnici mestnih pravic Slovenj Gradca, bo v tem koroškem mestu na ogled do 1. oktobra letos.