Svet 4.6.2017 9:00

Slovenski avtorji na festivalu Evropski pesniki v živo na Češkem

Praga, 4. junija - Na Češkem bo od 6. do 10. junija potekal 10. mednarodni festival Evropski pesniki v živo. Na deseto izdajo festivala je bilo povabljenih 30 avtorjev iz devetih držav, udeležili se ga bodo tudi štirje slovenski avtorji - Meta Kušar, Koroška Slovenka Maja Haderlap, Zoran Pevec ter Eva Markun. Branja potekajo v izvirnih jezikih in v češkem prevodu.

Ljubljana. Pesnica in pisateljica Maja Haderlap. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnica in pisateljica Maja Haderlap.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festivalski program bo potekal v Pragi z nastopom v knjižnici Vaclava Havla, v Berounu in Tetinu pri Pragi ter na gradu Krakovec.

V sklopu festivala bo izšla tudi elektronska antologija gostov iz obdobja 2013-2017 v izvirnih jezikih ter s prevodi v češki in angleški jezik, pri čemer sodeluje oddelek za anglistiko in amerikanistiko univerze v Olomucu.

V zadnjih petih letih je na festivalu Evropski pesniki v živo, ki ga pripravlja češko avtorsko društvo Stranou/Ob robu, nastopilo 24 slovensko pišočih avtorjev.

Poleg tega je doslej izšlo pet knjig slovenskih avtorjev v češkem prevodu, od tega štiri neposredno na pobudo festivala. Vseh pet je bilo deležnih tudi predstavitve na prireditvah festivala.

Letos bodo v središču pozornosti tri novitete, dve sta delo slovenskih avtoric. Roman Angel pozabe Maje Haderlap je po svetovnem uspehu dobil tudi prevod v češki jezik. Iz nemškega izvirnika ga je prevedla Eliška Dubcova. Že peti prevod v tuje jezike pa je doživela pesniška zbirka Mete Kušar Ljubljana, ki jo je iz slovenščine prevedla Lenka Kuhar Danhelova, spremno besedo pa je prispeval Peter Kuhar.

Od leta 2008 je na festivalu Evropski pesniki v živo nastopilo približno 150 avtorjev različnih zvrsti iz 12 držav, je sporočil prevajalec in publicist Peter Kuhar.