Svet 6.6.2017 5:30

V Bariju fotografska razstava ob 40-letnici Bowiejevega albuma Heroes

Bari, 6. junija - V gradu Svevo v Bariju bodo v petek ob 40. obletnici kultnega albuma Heroes glasbenega kameleona Davida Bowieja odprli razstavo fotografij Masayoshija Sukite. Japonski fotograf je namreč posnel fotografijo, ki se je znašla na naslovnici albuma in še danes velja za eno najbolj markantnih glasbenikovih podob.

Velika Britanija, London. Pop legenda David Bowie. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Pop legenda David Bowie.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sukita v svojem arhivu hrani številne ikonične Bowiejeve podobe. Nastale so leta 1977, ko se je pokojni glasbenik z Iggyjem Popom odpravil v Tokio, kjer je japonskega fotografa, s katerim se je zelo dobro ujel, prosil, naj ga ovekoveči.

Tako je med drugim nastala tudi fotografija za naslovnico Bowiejevega kultnega albuma Heroes, ki je izšel 14. oktobra 1977. Nanj so poleg naslovne Heroes vključene še skladbe, kot so Joe the Lion, Sons of the Silent Age, Blackout in Sense of Doubt.

Heroes je drugi album, ki je nastal v t. i. glasbenikovem berlinskem obdobju, poleg studijskih izdelkov Low (1977) in Lodger (1979). Vse tri albume je produciral Brian Eno in so polni elektronskih eksperimentov.

Na razstavi, ki sodi v sklop dogodkov festivala Medimex, bodo ekskluzivno v Italiji predstavili 23 fotografij. Na štirih od njih Bowie pozira z Iggyjem Popom. Na ogled pa bo še slabih 40 fotografij, nastalih na srečanju v japonski metropoli. Razstava bo na ogled do 2. julija.

Bowie, ki je živel v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. O njem so izšle številne knjige, posneta je bila vrsta dokumentarcev. Umrl je januarja lani po 18-mesečnem boju z rakom.

Iggy Pop bo 10. junija sicer tudi nastopil na festivalu Medimex v Bariju. To bo njegov edini nastop v Italiji v sklopu aktualne turneje.