Slovenija 10.6.2017 10:00

Prihodnji teden v Ljudskem vrtu ponovno pesem več tisoč otrok

Maribor, 10. junija - Stadion Ljudski vrt v Mariboru bo v torek popoldne ponovno gostil dogodek Zborovski bum, na katerem bo okoli 5500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180 slovenskih osnovnih šol skupaj zapelo. Pridružili se jim bodo tudi pevci opernega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Novo mesto. Otroški pevski zbor. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Otroški pevski zbor.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Dogodek, ki ga prireja Narodni dom Maribor skupaj z Zavodom RS za šolstvo, Mestno občino Maribor in SNG Maribor, je namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z ljubeznijo do petja in glasbe.

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča bo pelo okoli 5500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov skupaj s priznanimi opernimi pevci Andrejo Zakonjšek Krt, Ireno Petkova, Martinom Sušnikom in Jakijem Jurgcem.

Zborovski bum je pod okriljem Zavoda RS za šolstvo in strokovnim vodenjem Inge Breznik nastal s ciljem dviga kakovosti dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter z namenom iskanja novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje.

"Dogodek je zaključna, javno vidna faza celoletnega procesa pevske vzgoje v večglasnih šolskih mladinskih pevskih zborih in priprave otrok na javno izvedbo pevskega repertoarja v okviru tega dogodka," izpostavljajo v zavodu.

Častni pokrovitelj Zborovskega buma je predsednik republike Borut Pahor, ki je za projekt namenil Inge Breznik tudi jabolko navdiha.

Letošnji repertoar bo po navedbah Narodnega doma Maribor temeljil na operni tematiki tujih in domačih skladateljev, in sicer z odlomki iz Bizetove opere Carmen, Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Verdijevih Nabucca in Traviate, Mozartove Čarobne piščali, Novakovega Figara ter Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška.

Dogodek bo potekal v torek ob 17. uri - za razliko od prejšnjih let torej popoldne, da bi tako omogočili javnosti, da lažje spremlja dogodek v živo. Vstop je brezplačen. Dogodek bo mogoče spremljati tudi prek neposrednega prenosa na 1. programu Radia Slovenija, Radia Maribor ali Radia Koper. Prireditev bo snemala RTV SLO ter ga predvajala na 1. programu televizije Slovenije na državni praznik 25. junija.

Zborovski Bum se tradicionalno odvija na dve leti, s prizoriščem v Mariboru. Prvič so ga priredili leta 2012 na Trgu Leona Štuklja, kjer je sodelovalo 1435 otrok pevcev iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Nato se je dogodek razširil na nacionalno raven in se preselil na stadion Ljudski vrt. V letu 2015 je bil pevski dogodek nadgrajen z udeležbo 6419 otrok pevcev, ki se jim je pridružilo še 323 otrok plesalcev s svojo koreografijo.