Slovenija 8.6.2017 8:59

V Kamniku bo v sklopu Hiše kreative vrata odprl nov galerijski prostor

Kamnik, 8. junija - V Kamniku bo v prenovljenih prostorih nekdanje tovarne Trival v sklopu Hiše kreative z razstavo umetnika Romana Slekovca vrata odprla nova galerija. Namenjena bo predstavljanju raznih vsebin, od likovnih do oblikovanja. Hiša kreative pa bo združila programe na področju kreativnih industrij, vizualnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja.

Kot je za STA povedala vodja projekta Hiša kreative Lili Mastikosa, sta s Slekovcem sprva iskale le atelje in večnamenski prostor. Ko pa sta se bolje seznanila s prenovljenim poslopjem nekdanje tovarne, ki je v lasti Družba RC PROJEKT, se jima je porodila ideja za Hišo kreative s sloganom Kreativni ljudje v kreativnem okolju!. Lastnik je bil njuni ideji zelo naklonjen.

Prenovljeno poslopje po besedah sogovornice ohranja industrijski pridih. Atelje in večnamenski prostor oziroma galerija sta urejena tako, da sta blizu kreativcu, drugi, različno veliki prostori so urejeni drugače. Trenutno Hiša kreative zavzema osrednji del poslopja, v prihodnosti pa je mogoča še širitev v druge prostore, kjer so zdaj skladišča in nekatere druge dejavnosti.

Kot prvi bo v galeriji svoja dela predstavil slikar in kipar Slekovec, pozneje pa bodo v njej predstavljali različne vsebine. Kot je poudarila Lili Mastikosa, bodo z novo galerijo najrazličnejšim kreativcem ponudili možnost predstavitve.

Osnovna ideja projekta Hiše kretive je izvajanje različnih programov in projektov na področju kreativnih industrij, vizualnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter zagotavljanje podpore za delovanje ustvarjalcev na omenjenih področjih.

Kot je poudarila Lili Mastikosa, projekt Hiša kreative ni startup oziroma coworking space. Izhodišče za organizacijo novega javnega prostora je in bo odprtost, nenehen proces izmenjav, izobraževanje, sodelovanje z domačimi in tujimi skupinami in posamezniki s področja kreativnih umetnosti, predvsem pa produkt, s katerim se posameznik predstavlja.

Dodala je, da želijo v projekt Hiša Kreative povezati čim širši krog potencialnih partnerjev.