Slovenija 8.6.2017 5:00

Vita Mavrič ob 30-letnici ustvarjalne kariere nocoj v Cankarjevem domu

Ljubljana, 8. junija - Vita Mavrič, vodja nekdanjega Cafe teatra in festivala šansonov La vie en rose, ki se je poslovil pred dvema letoma, bo nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obudila spomin na vrhunce svojega 30-letnega umetniškega delovanja. Z gosti napoveduje večer najlepših šansonskih evergreenov, na katerem bo predstavila tudi novo ploščo Sprehod.

Ljubljana. Vita Mavrič, vodja nekdanjega Cafe teatra in festivala šansonov La vie en rose. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vita Mavrič, vodja nekdanjega Cafe teatra in festivala šansonov La vie en rose.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vita Mavrič je s Cafe teatrom, avtorskimi glasbenimi predstavami in šansonom močno zaznamovala slovensko kulturno dogajanje. V 15 letih festivala La vie en rose je dosegla, da se je šanson na Slovenskem žanrsko profiliral, občinstvo pa ga je vzelo za svojega: "Z njim sem tlakovala pot mnogim mladim, še neznanim interpretom, prav tako tudi radijskemu šansonu," je leta 2014 ocenila v pogovoru za STA.

Ker pa je presodila, da šanson kot zvrst v Sloveniji nima trajne prihodnosti, se je leta 2015 odločila, da je čas za zadnji La vie en rose, prav tako je po 20 letih prenehal delovati Cafe teater: "Če se v vseh teh letih, kljub vsemu, kar smo ustvarili, v Ljubljani ni našel niti en kabaretnemu teatru primeren prostor, potem je bolje, da se po 20 letih častno umaknemo."

"A tudi za slovo je bil potreben pogum. Moja pot pa se nadaljuje, vračam se na oder, vračam se sebi," je zapisala ob nocojšnjem koncertu, ki bo njen prvi samostojni večer v Gallusovi dvorani. Ta sicer ne bo povzetek njenih treh ustvarjalnih desetletjih, ker tega ni mogoče umestiti v en večer, pač pa bo občinstvo deležno le nekaj fragmentov.

Na koncertu jo bo spremljal Cafe teater band pod vodstvom pianista Jake Puciharja, ob katerem bodo še kitarist Primož Grašič, bas kitarist Aleš Avbelj, bobnar Marko Juvan in harmonikar Dejan Vidovič. Skozi kariero in novo ploščo pa se bo sprehodila še z gosti Borisom Benkom iz dueta Silence, harmonikarjem Janezom Dovčem, Claro Moreau iz Francije, Kvartetom Akord in Kompanijo Rusalka. Sodelovali bodo tudi Mladinski simfonični orkester GŠ Celje z dirigentom Matjažem Brežnikom ter plesalci, žonglerji in bruhalci ognja.

Koncert bo segal "od Pigalla do brezkrajne globine židovske duše, ruskih balad in romanc. V atraktivni in inovativni odrski postavitvi se mešajo pronicljivi Ježkovi songi in šansoni z občutljivostjo za stiske sodobnega človeka. Še kako aktualna Brechtova socialna kritičnost se staplja z brezčasnostjo zgodb Arsena Dedića", piše na umetničini spletni strani.