Svet 8.6.2017 6:00

Delo Če ubiješ oponašalca Harper Lee bo zaživelo kot grafični roman

London, 8. junija - Roman pisateljice Harper Lee Če ubiješ oponašalca bo izšel kot grafični roman s podobami priznanega umetnika Freda Fordhama. Roman Harper Lee tematizira rasno neenakost in sodi med temeljna dela ameriške literature. Od izida leta 1960 je bil prodan v več kot 40 milijonih izvodov, po njem so posneli tudi film z Gregoryjem Peckom v glavni vlogi.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Fordham je najbolj znan po tem, da je v grafično obliko pretvoril delo Philipa Pullmana The Adventures of John Blake: Mystery of the Ghost Ship. V Londonu rojeni umetnik je povedal, da je bilo pretvoriti zgodbo romana, ki mnogim ogromno pomeni, v pravi vizualni slog, zanj velika čast in odgovornost, hkrati pa tudi velik užitek, poroča britanski The Guardian.

Knjiga je trenutno še v delu, Jason Arthur, založnik pri založbi William Heinemann, pa je povedal, da so podobe, ki jih je Fordham doslej ustvaril, osupljive, in dodal, da njegova grafična različica romana zvesto sledi izvirniku. Izid je predviden novembra 2018.

Ideja za grafični roman se je porodila dedičem Harper Lee, ki so tudi vzpostavili stik z založbo. Gre zgolj za enega od projektov, vezanih na knjigo Če ubiješ oponašalca, ki nastajajo po smrti pisateljice februarja lani. Decembra so v njenem rojstnem mestu Monroeville napovedali, da bodo zgradili nekaj turističnih zanimivosti po navdihu iz knjige in jih javnosti predstavili še letos.

The Guardian pušča odprto, ali bi se pisateljica strinjala z omenjenimi projekti. Svet je leta 2015 presenetil izid predzgodbe slovitega romana, naslovljen Pojdi, postavi stražarja. Harper Lee je namreč vse življenje trdila, da po delu Če ubiješ oponašalca, za katerega je prejela Pulitzerjevo nagrado, ne bo objavila nobene druge knjige.