Slovenija 8.6.2017 10:09

EnKnapGroup bodo na novo oživili koreografiji Trishe Brown in Josefa Nadja

Ljubljana, 8. junija - V Centru kulture Španski borci bo nocoj premiera dvojnega plesnega večera EnKnapGroup, nastalega v sodelovanju s Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem. Na plesnem večeru se bodo ustvarjalci vrnili v obdobje sodobnega plesa iz 80. let in ponovno osmislili dve markantni deli, ki sta pomembno oblikovali sodobni ples, kot ga poznamo danes.

V prvem delu večera bodo plesalci EnKnapGroup sledili stopinjam ikone postmodernega plesa Trishe Brown, v predelavi legendarnega dela Set and Reset iz leta 1983. Predstava z novim naslovom Set and Reset/Ponastavitev sledi kombinaciji geometričnega sloga in fluidnosti gibov, ki je značilna za dela Trishe Brown.

Proces poustvarjanja njenih del od plesalcev ne zahteva zgolj mojstrskega obvladovanja unikatnega plesnega besedišča marca v 81. letu starosti preminule Trishe Brown, temveč tudi sposobnost improvizacije in ohranjanje sproščenosti v neprestano spreminjajočih se situacijah in odnosih, ki se pojavljajo znotraj skupine plesalcev.

Na novo domišljeno delo na glasbo Laurie Anderson je skupaj s plesalci skupine EnKnapGroup ustvarila svetovno priznana plesalka in plesna pedagoginja Kathleen Fisher, ena izmed ključnih članic skupine Trisha Brown Dance Company, so sporočili iz Španskih borcev.

Plesni večer se bo nadaljeval z drugim delom, v katerem se koreograf Josef Nadj vrača na sam začetek svoje profesionalne poti in izvorom lastnega specifičnega odrskega izraza. Skupaj s plesalci skupine EnKnapGroup na novo osmišlja svoje prvo delo Canard pekinois.

Predstava izhaja iz mračnega in čustveno nabitega motiva nesrečne ljubezni, se sprašuje o minljivosti življenja ter vleče vzporednice med odnosom ženske in moškega ter odnosom življenja in smrti. Canard pekinois/Mračna zveza je osebna zgodba, ki prerašča subjektivno in skozi umetniško transformacijo postane vsesplošna; osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo. Glasbo podpisujeta Nadj in Csik Zenekar.

V obeh predstavah nastopajo člani EnKnapGroup Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec, Jeffrey Schoenaers, Lada Petrovski Ternovšek, Matea Bilosnić in Gilles Noel.

Večer bodo v Španskih borcih zaokrožili z odprtjem sezone 2017/2018. Zavod EnKnapGroup letos obeležuje prvo dekado, v kateri se je mlada in nadebudna skupina razvila v zrel plesni ansambel s prepoznavnim repertoarjem, pri katerem sodelujejo tudi najbolj uveljavljeni evropski koproducenti. Prihodnje leto bo minilo 25 let, odkar je plesalec in koreograf Iztok Kovač ustanovil Zavod EN-KNAP.

Ponovitvi dvojnega plesnega večera bosta na sporedu še v petek in soboto.