Svet 8.6.2017 10:36

Češka pošta s priložnostno znamko počastila spomin na Jožeta Plečnika

Praga, 8. junija - Češka pošta se je poklonila spominu na slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika in v sredo v njegov spomin izdala priložnostni znamki. Pobuda za to je v Plečnikovem letu prišla s slovenskega veleposlaništva v Pragi. Plečnik je na Češkem najbolj poznan kot stvaritelj cerkve Srca Jezusovega in po preureditvi Praškega gradu.

Črna na Koroškem. Spomenik arhitekta Jožeta Plečnika. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Črna na Koroškem.
Spomenik arhitekta Jožeta Plečnika.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Na eni od priložnostnih znamk je portret Plečnika, ki je nastal na podlagi nekaj ohranjenih fotografij. Na znamki je nakazana tudi njegova arhitekturna dejavnost, in sicer z delom načrta za praški grad. Na drugi znamki so pročelje Cerkve Srca Jezusovega in arhitekturni elementi s Praškega gradu.

Avtorja priložnostne znamke in t. i. ovitka prvega dne (FDC) sta oblikovalec Jan Navan in graver Miloš Ondraček, so zapisali na spletni strani češke pošte.

"Jože Plečnik je bistveno prispeval k oblikovanju obraza Prage, kakršnega vidijo tako prebivalci kot obiskovalci. Češka pošta ne pozablja na preteklost in se z znamkami poklanja osebnostim, ki so s svojim delom prispevale k razvoju družbe, ki so na svojih področjih določali trende in zahvaljujoč katerim se naša civilizacija premika naprej. Jože Plečnik nedvomno sodi med te velikane in znamka z njegovo podobo je opomnik njegove pomembnosti za našo državo," je ob tem dejal prvi mož češke pošte Martin Elkan.

Pobuda za spominsko znamko je sicer prišla s slovenskega veleposlaništva v Pragi. Kot je dejal veleposlanik Leon Marc, je zelo vesel, da je češka pošta uresničila njihov predlog. Izdaja spominske znamke se mu zdi odličen način sodelovanja v obeleževanju letošnjega Plečnikovega leta, ki zaznamuje 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti arhitekta.

Kot je še dodal, je Plečnik s svojim delom v Pragi povezal slovenski in češki narod. Želi si, da bi njegov duh še naprej združeval prebivalce obeh držav, še piše na spletni strani češke pošte.