Slovenija 9.6.2017 5:00

Arhivi bodo danes obeležili svoj praznik

Ljubljana, 9. junija - Ob današnjem mednarodnem arhivskem dnevu bodo slovenski arhivi obiskovalce vabili z različnimi dogodki. Ponekod bodo arhivski praznik, ob katerem želijo širši javnosti predstaviti svoje delo in pomen arhivov, obeležili z razstavami, drugod bodo ponudili vodene oglede.

Ljubljana. Prostori Arhiva RS in arhivsko gradivo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prostori Arhiva RS in arhivsko gradivo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V Arhivu RS, kjer so letošnji mednarodni arhivski dan posvetili zapuščini sodnika, pravnika in borca za pravice koroških Slovencev v Avstriji Julija Felaherja, so že v četrtek odprli gostujočo razstavo z naslovom Dragi Julči! - Dr. Julij Felaher in njegova zapuščina v zbirkah Koroške osrednje knjižnice.

Zgodovinski arhiv Ljubljana opoldne vabi v Zgodovinski atrij Mestne hiše na odprtje razstave z naslovom Šentpetrsko predmestje - mestni predel, arhitekturni objekti in njihova okolica v arhivskem gradivu Zgodovinskega arhiva Ljubljana.

V Pokrajinskem arhivu Maribor bodo danes odprli razstavo Jeklotehna Maribor - 70 let po ustanovitvi, s katero obiskovalce vabijo na sprehod skozi zgodovino podjetja Jeklotehna Maribor in podobe mesta.

Kot so zapisali, je podjetje močno zaznamovalo mesto in ljudi v njem. Mnogi se še danes spominjajo trgovin, v katerih so nakupili vse potrebno za vsakdanje življenje, kot so Železnina na Jurčičevi, Kemikalije na Partizanski ali Barve-laki na Glavnem trgu, nenazadnje pa je podjetje odprlo tudi prvo trgovsko hišo v mestu - Trgovsko hišo Merkur. Vabijo tudi na vodstva po arhivu, ki bodo obiskovalcem približala arhivsko čitalnico, skladišča in restavratorske delavnice.

Pester program so pripravili tudi v Zgodovinskem arhivu Ptuj, kjer predšolske otroke vabijo na branje arhivske pravljice, poleg tega vabijo k ogledu skladišč in na javno predstavitev najdragocenejšega gradiva, ki ga hranijo v arhivu.

V Zgodovinskem arhivu Celje, kjer so praznovanje mednarodnega arhivskega dneva raztegnili na daljše obdobje, od 2. do 15. junija, pa bodo danes dopoldne gostili dijake Gimnazije Celje Center, ki jim bodo predstavili delovanja arhiva, od hrambe, materialnega varstva do pedagoške dejavnosti arhiva. Poleg tega vabijo na brezplačno vodstvo po razstavi Dekade: osemdeseta @Celje 1980-1988.

Mednarodni arhivski svet je 9. junij za mednarodni arhivski dan razglasil leta 2007. V Sloveniji ga obeležujemo od leta 2011.