Svet 11.6.2017 5:30

Gledališče Ulysses napovedalo premiero predstave o boksarju Matetu Parlovu

Zagreb, 11. junija - Letošnja, 17. sezona gledališča Ulysses, ki ima domicil na Brionih, bo potekala od 15. julija do 26. avgusta. Ponudila bo niz gostovanj, vrsto že znanih uspešnic tega gledališča, dva koncerta in premiero. Kot posebna gostjo organizatorji napovedujejo britansko igralko Vanesso Redgrave.

Kot je na novinarski konferenci v Zagrebu povedal ustanovitelj gledališča, filmski in gledališki umetnik ter glasbenik Rade Šerbedžija, bo nova sezona gledališča posvečena širjenju ustvarjalnih obzorij gledališkega ustvarjanja.

Sezono bo odprl veliki koncert Šerbedžije ter kitaristov Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića.

Premiera predstave Mate Parlov je napovedana za 12. avgust. Režijo igre o boksarski legendi je prevzel mladi puljski režiser Aleksandar Švabić. Predstava nastaja v koprodukciji gledališča Ulysses in beograjskega BITEF teatra.

Igro o najboljšem jugoslovanskem boksarju vseh časov ter dobitniku zlatega olimpijskega odličja podpisujejo Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojevič, Dimitrije Kokanov in Nataša Rajkovič, ki je dramaturginja predstave. V predstavi igrajo Slavko Štimac, Dejan Dedić, Katarina Bistrovič-Darvaš, Lucija Šerbedžija in Jerko Marčić.

BITEF bo letos gostoval s predstavo Novi časi Vuka Boškovića v režiji Dina Mustafića, Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba pa s predstavo Voščeni ljudje Mateta Matišiča, ki jo je režiral Janusz Kica. Slednja bo 26. avgusta sklenila letošnjo sezono.

Igralec Zijah A. Sokolović bo tudi letos nastopil s svojo kultno monodramo Igralec...je igralec...je igralec. Poleg tega bo zaigral v glavni vlogi v predstavi Medved, ki temelji na besedilu ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova. Dramsko-glasbeni dialog med igralcem in spremljevalnimi inštrumenti je premiero doživel leta 1997 v Ljubljani. V neobičajnem soočanju jazza in igralskega mojstrstva sodeluje ljubljanski jazz trio Lolita.

Gledališče Ulysses odpira vrata tudi mladim umetnikom. Tako se bodo letos predstavili reški študenti igre in medijev z igro Dobri človek iz Sečuana Bertolta Brechta.

Med uspešnicami prejšnjih sezon so napovedali predstavo Shakespeare poletne noči - variacije v režiji Lenke Udovički. Prav tako bo mogoče ponovno videti prvo predstavo gledališča Ulysses, Kralja Leara s Šerbedžijo v glavni vlogi, ki jo je prav tako režirala Lenka Udovički.

Na programu sta še predstavi 2015 Sofokles: Antigona 2000 let pozneje, ki je koprodukcija s sarajevskim festivalom Mess in jo je režirala Lenka Udovički, in Pečat avtorja Borne Vujčića, ki jo je režirala Lea Anastazija Fleger.