Svet 10.6.2017 5:00

V Kasslu drevi uradno odprtje documente

Kassel, 10. junija - V Kasslu bo drevi uradno odprtje documente 14. Strokovna javnost si je lahko eno najpomembnejših razstav sodobne umetnosti v svetu, ki na vsakih pet let predstavi aktualne tendence v sodobni umetnosti, v Kasslu ogledovala od srede, od nedelje bo odprta za širšo javnost. Novost letošnje izdaje je, da se je documenta razširila še v Atene.

Nemčija, Kassel. V Kasslu bo drevi uradno odprtje razstave sodobne umetnosti documenta 14. Foto: DPA/STA

Nemčija, Kassel.
V Kasslu bo drevi uradno odprtje razstave sodobne umetnosti documenta 14.
Foto: DPA/STA

Nemčija, Kassel. V Kasslu bo drevi uradno odprtje razstave sodobne umetnosti documenta 14. Foto: DPA/STA

Nemčija, Kassel.
V Kasslu bo drevi uradno odprtje razstave sodobne umetnosti documenta 14.
Foto: DPA/STA

Umetniški vodja documente Adam Szymczyk je letos k sodelovanju povabil 160 umetnikov. V Kasslu je documenta zavzela približno 30 lokacij. Razstave so v skoraj vseh muzejih v mestu, naselila pa je tudi nekoliko neobičajna prizorišča, kot sta kinodvorana ali poslopje nekdanje pošte. Slednje so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa spremenili v Novo novo galerijo, v njem pa je predstavljena najaktualnejša umetniška produkcija.

Umetniška dela so zavzela tudi nekatere trge v mestu. Tako na Königsplatzu stoji 16 metrov visok kamniti obelisk, v enem od parkov pa so postavili piramido s stranicami dolžine devet metrov.

Eno najbolj spektakularnih del letošnje documente - Partenon knjig -, pa je zavzelo Friedrichsplatz. Argentinska umetnica Marta Minujin si je zamislila ogromno jekleno konstrukcijo, ki posnema obliko grškega partenona, na katero so obesili knjige. S projektom želi opozoriti na problematiko prepovedanih knjig in preganjanja njihovih avtorjev.

Večina sodelujočih umetnikov je za letošnjo documento oblikovala po dve deli, za vsako mesto po eno, ki sta včasih bolj drugič manj povezani. Nekaj del pa se bo iz Aten selilo v Kassel.

Ker se razstavi v Atenah (8. april do 16. julij) in Kasslu, kjer bo documenta na ogled do 17. septembra, za pet tednov prekrivata, bo documenta, poznana tudi kot "muzej 100 dni" letos namesto 100 trajala kar 163 dni.