Slovenija 9.6.2017 8:55

Kranjska knjižnica praznuje 70 let

Kranj, 9. junija - Mestna knjižnica Kranj, ki velja za eno najlepših, najmodernejših in najbolje opremljenih slovenskih knjižnic, letos praznuje 70. obletnico nastanka. Obletnico obeležuje z nizom dogodkov, osrednja akademija, ki se je bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, pa bo drevi ob 19. uri.

"Že desetletja gre za široko odprto kulturno ustanovo, v kateri prispevamo k izobraževanju in raziskovanju, h kulturnemu napredku in kakovostnemu življenju," so ob visokem jubileju sporočili iz knjižnice, ki šteje 70 let od ustanovitve Ljudske knjižnice Okrajnega sindikalnega sveta v Kranju.

Knjižnična dejavnost ima v Kranju še bistveno daljšo tradicijo, ki sega v 19. stoletje. Leta 1863 je bila v Kranju ustanovljena narodna čitalnica, v kateri je bilo članom na voljo 14 domačih in tujih časnikov in tri leta kasneje je knjižni sklad štel 77 knjig. Leta 1907 je čitalnična knjižnica postala javna ljudska knjižnica, dostopna vsem slojem.

V povojnih letih od 1945 do 1947 pa so se v prvem nadstropju Prešernovega gledališča zbirale knjige iz vse Gorenjske. V nekaj mesecih je bila pripravljena zbirka 18.000 zvezkov, namenjenih izposoji. Uredili se prostor s knjižnimi policami in pisarniško opremo ter 22. julija 1947 ustanovili Ljudsko knjižnico Okrajnega sindikalnega sveta v Kranju.

Sedaj ima knjižnica približno 490.000 enot gradiva in 27.000 aktivnih članov ter 44 zaposlenih. V lanskem letu so v knjižnici našteli skoraj 375.000 obiskovalcev in izposodili skoraj milijon enot gradiva. Pripravili so tudi skoraj 1000 prireditev.

Letos pa so se posebej pripravili na praznovanje 70-letnice, ki mu od 6. do 10. junija namenjajo niz dogodkov. Ti so se začeli v torek, ko je v uvod praznovanja direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun predstavila nov slogan knjižnice Hiša razgledov, kakor nosi naslov tudi ena od treh razstav, ki so jih odprli ob tej priložnosti. Drugi dve razstavi nosita naslov Knjižne dragocenosti in Ko pride knjižna ura.

V pestrem naboru praznovanja so k sodelovanju povabili fotografe Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Na natečaj novega slogana knjižnice Hiša razgledov je prispelo 46 fotografij, od katerih je na razstavi predstavljenih 30. Najboljšim je kranjski župan Boštjan Trilar podelil tudi priznanja.

Knjižnica z razvejano paleto dejavnosti, izstopajočo zunanjo in notranjo arhitekturo, obsežno zbirko gradiva, množico obiskovalcev in dejavnostjo, polno kulturnih asociacij, ponuja zanimiv izziv za kreativno oko izza objektiva. Obenem pa prav fotografije lahko najbolj slikovito zabeležilo jubilej knjižnice v času za prihodnje rodove, so prepričani na občini.

Kot dodajajo, je kranjska knjižnica presegla okvire klasične knjižnice in je postala večgeneracijski center. Je stičišče družbenih dejavnosti, od otroškega kotička, čitalnice do multimedijske sobe.

V sredo so praznični program posvetili domišljiji in glasbi, torej pravljicam in koncertom. V četrtek so predstavili moderno tehnologijo, v soboto pa se bodo v kulturno-umetniškem programu predstavile folklorne, glasbene in plesne skupine ter kulturna društva občin krajevnih knjižnic iz Cerkelj, Jezerskega, Naklega, Preddvora in Šenčurja.