Slovenija 11.6.2017 10:00

V Kamniku bo odprl vrata samostojni rezidenčni center za več kot 20 umetnikov

Kamnik, 11. junija - V Kamniku bo danes odprl vrata Kulturni vrt Katzenberg (KVK), prvi slovenski samostojni rezidenčni center, ki lahko hkrati gosti več kot 20 umetnikov. Propadajoči dvorec, ki je bil nekdaj upravna stavba Kemijske industrije Kamnik, so umetniki delno obnovili, v naslednjem letu pa želijo v njem izvajati najrazličnejše dogodke za širše občinstvo.

Potem ko je Kemijska industrija Kamnik, v kateri so izdelovali črni smodnik, leta 2006 šla v stečaj, je njena nekdaj razkošna upravna stavba samevala in propadala. Preko stečaja je prešla v lastništvo podjetja Iskra mehanizmi, ki jo je skušalo prodati, a neuspešno.

Kamniško društvo KUD Priden možic, ki organizira tudi kamniški festival Kamfest, je zgradbo med festivalom občasno izrabilo kot eno od lokacij za prireditve. Nato pa se je počasi izkristalizirala ugotovitev, da ima prostor potencial ne le za dogodke, ampak tudi za umetniške rezidence, studie, galerije, delavnice itd.

Pred dvema letoma so ga prvič naselili rezidenčni umetniki in ustvarili projekt za Kamfest. Od takrat so uspeli razviti projekt KVK, ki bi deloval po podobnem mehanizmu, kot je Kickstarter za podjetnike: "Da se med sabo podpiramo in najdemo nove modele delovanja in sodelovanja", je za STA pojasnil član kolektiva KVK Jaša Jenull.

S svojim konceptom - da umetniki za umetnike ustvarjajo prostor, v katerem lahko delujejo in nastopajo ter s tem pokrijejo stroške uporabe - so po njegovih navedbah navdušili Iskro mehanizme in podjetje prepričali, da ga uporabijo za kulturne dejavnosti.

"Prostor s 1800 kvadratnimi metri smo dobili za eno leto v neprofitni najem oz. uporabo. S to pomladjo smo uradno v stavbi, ki jo postopoma usposabljamo skladno s potrebami, v njej pa bi želeli čez poletje izvajati program in gostiti umetnike v sodelovanju z različnimi slovenskimi festivali, kot je Klovnbuf. Umetniki, ki bodo na njem nastopali, bodo nastanjeni pri nas in tukaj ustvarjali nove predstave," je povedal Jenull.

Obnovo izvajajo sami z lastnim delom in delovnimi akcijami, podjetje pa se je strinjalo, da se sredstva, ki jih vložijo v obnovo, odštejejo od neprofitne najemnine.

V prostorih nameravajo izvajati najrazličnejše dogodke za širše občinstvo, od koncertov do razstav. To poletje bodo odprti zlasti ob koncih tedna, ki jih bodo začenjali popoldne z aktivnostmi, primernimi za otroke, proti večeru bodo sledili dogodki, namenjeni tudi starejši publiki, nazadnje pa bodo prišli na vrsto specifični dogodki, kot so jazzovski koncerti, interaktivne, lutkovne ali improvizacijske predstave.

Današnje odprtje KVK bodo naznanili pihalni orkester in pevski zbori, Andrej Rozman Roza bo poskrbel za posvetitev prostora, velik del umetnikov, ki je sodelovalo in še sodeluje pri obnovi, pa bo na kratko predstavilo svoje aktivnosti. "Poskušali bomo napraviti pot presenečenja za ljudi, preko katere bodo obiskovalci lahko odkrili Katzenberg in zgodovino ter industrijsko dediščino območja ter ljudi, ki tu ustvarjamo," je pojasnil Jenull. Za konec se obeta še ognjeni spektakel.

Dogodki na odprtju bodo brezplačni, kasneje pa bodo skušali razviti model, ki bo temeljil delno na prostovoljnih prispevkih in delno na minimalnih vstopninah. "Ta ne bi bila vstopnina za nek določen dogodek, ampak nam je bolj v interesu, da bi ljudje prišli za vse popoldne in se udeleževali različnih aktivnosti. Ker imamo toliko različnih prostorov, si bodo lahko ogledali tudi umetnike pri delu," je še dodal Jenull.