Na hitro prelistano 10.6.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. junija - Pri založbi Modrijan je izšla nova Titova biografija hrvaških avtorjev Slavka in Iva Goldsteina, pri LUD Literatura pa kratkoprozni prvenec Arjana Pregla O ženski, ki ni hotela z balkona. Janez Medvešček je pri Celjski Mohorjevi družbi izdal vodnik za starejše in gibalno ovirane, pri založbi Miš je izšla slikanica To je žoga Back in Matta Stantona.

Ljubljana. Delo O ženski, ki ni hotela z balkona, avtorja Arjana Pregla Foto: STA

Ljubljana.
Delo O ženski, ki ni hotela z balkona, avtorja Arjana Pregla
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorjev Becka in Matta Stantona z naslovom To je žoga. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorjev Becka in Matta Stantona z naslovom To je žoga.
Foto: STA

Ljubljana. Vodnik za starejše in gibalno ovirane Janeza Medveščka Potepi po Sloveniji. Foto: STA

Ljubljana.
Vodnik za starejše in gibalno ovirane Janeza Medveščka Potepi po Sloveniji.
Foto: STA

Ljubljana. Biografija "dosmrtnega predsednika druge Jugoslavije" Josipa Broza - Tita, ki sta jo napisala hrvaška avtorja Slavko in Ivo Goldstein. Foto: STA

Ljubljana.
Biografija "dosmrtnega predsednika druge Jugoslavije" Josipa Broza - Tita, ki sta jo napisala hrvaška avtorja Slavko in Ivo Goldstein.
Foto: STA

NOVA BIOGRAFIJA TITA

Pri založbi Modrijan je izšla nova biografija "dosmrtnega predsednika druge Jugoslavije" Josipa Broza - Tita, ki sta jo napisala hrvaška avtorja Slavko in Ivo Goldstein. Avtorja skušata po eni strani z določene časovne razdalje pokazati legendarnega človeka v njegovih številnih podobah. "Izogibata se čedalje pogostejši stereotipizaciji, ki mnoge avtorje podobnih besedil dandanes zapeljuje bodisi v idolatrijo, celo hagiografijo, bodisi v demonizacijo," so zapisali pri založbi in dodali, da "delo prikazuje Tita v različnih obdobjih njegovega življenja, hkrati pa sistematično demistificira Titov 'lik in zasluge'". Kot vsak posameznik je imel tudi on številne odlike in napake, ki jih hrvaška avtorja osvetlita. Njun cilj je bil ustvariti verodostojno kronološka predstavitev obravnavane osebnosti od rojstva in otroštva v Kumrovcu do njegove smrti v Ljubljani, hkrati pa se posvetita tudi nekaj desetletjem kasneje. Ob Titovi zgodbi slikata zgodovino Zahodnega Balkana - od zadnjih zdihljajev monarhije preko prve, Kraljevine Jugoslavije treh konstitutivnih narodov do Titove socialistične federativne republike Jugoslavije. Pomembno vlogo imata pri tem veliki svetovni vojni. Biografijo sta v slovenščino prevedla Maja Novak in Andrej E. Skubic. Sicer imajo slovenski bralci na voljo več del o Titu, med zadnjima sta denimo Tito in tovariši Jožeta Pirjevca ter Tito: Obraz Jugoslavije Boža Repeta.

Slavko in Ivo Goldstein sta oče in sin. Slavko Goldstein (1928) je znan predvsem kot hrvaški pisec, novinar, urednik in scenarist, ki je bil od med letoma 1942 in 1945 v partizanih in bil odlikovan z redom za hrabrost. Med drugim je bil član ustanovne redakcije priljubljenega jugoslovanskega tednika Vjesnik u srijedu, urednik hrvaških izdaj slovenske Cankarjeve založbe (1982-1990) ter ustanovitelj in urednik založbe Novi Liber (1990-2014).

Njegov sin Ivo Goldstein (1958) pa je priznan hrvaški zgodovinar. Njegov opus sestavlja več kot 20 knjig ter preko 200 znanstvenih in strokovnih člankov, objavljenih na Hrvaškem in v tujini. Prevaja tudi iz angleščine in francoščine, napisal je več scenarijev za televizijo, občasno sodeluje kot kolumnist in na druge načine v različnih hrvaških in tujih medijih. Med drugim je prejemnik nagrade mesta Zagreb 2005 za celotni znanstvenoraziskovalni opus, posebej pa za knjigo Judje v Zagrebu, 1918-1941.

ARJAN PREGL S KRATKOPROZNIM PRVENCEM PRI LUD LITERATURA

Priznani, akademsko izobraženi umetnik Arjan Pregl (1973) se je poleg slikarstva denimo ukvarjal z ilustracijami in pisanjem o slikarstvu, na neki točki pa se je podal še v svet kratkih zgodb. Te je med drugim objavljal v revijah Literatura in Idiot. Delo O ženski, ki ni hotela z balkona, ki je izšlo v zbirki Prišleki založbe LUD Literatura, je njegov kratkoprozni prvenec. "Moški leži v banji in skupaj s polovico kopalnice zgrmi v spodnje nadstropje. (...) Nekdo v bloku kupi petnajst stanovanj in jih poveže v labirint kuriozitet. V prvencu Arjana Pregla ni nič preveč čudno in nič preveč običajno, da ne bi moglo biti povod za nekaj še bolj presenetljivega in še bolj nepričakovanega," so o knjigi zapisali pri založbi. Dodali so, da so Preglove kratke kratke zgodbe, prežete s humorjem in ironijo, "bravurozne, izpiljene miniaturke, ki sproti ustvarjajo nemogoče narativne zanke v mreži duhovitih obratov in čudovitih jezikovnih vzorcev. Te zgodbe zmorejo v eni podobi sugestivno naslikati celotno življenje izbranega lika ali v enem odstavku zgoščeno, a družbenokritično in s številnimi referencami opisati ves svet, ki je sprva videti domač, potem pa v njegovi sredici zazeva luknja, tako da vse skupaj pristane - kot tisti moški v banji - v neki drugi resničnosti, v neki drugi zgodbi".

JANEZ MEDVEŠČEK PRIPRAVIL VODNIK ZA STAREJŠE IN GIBALNO OVIRANE PO SLOVENIJI

Pri Celjski Mohorjevi družbi je v sozaložništvu z Domom sv. Jožef - revijo Prijatelj izšel vodnik za starejše in gibalno ovirane Janeza Medveščka Potepi po Sloveniji. Gre za svojevrsten vodnik, ki na izlete vabi tudi tiste, ki ne zmorejo hoje in za gibanje potrebujejo oporo spremljevalca ali kakšen pripomoček. Zato so izleti izbrani tako, da so dostopni tudi starejšim in gibalno oviranim, vodnik pa je lahko priročen tudi za družine z dojenčki. V ospredju izbranih poti niso obiskanost posameznega kraja ali pa znamenitosti v njegovem središču ter bližnji okolici, saj je avtor želel poudariti, da je sleherni košček Slovenije slikovit in zanimiv, torej vreden obiska - predvsem pa je lahko izletniški cilj, ki posameznika napolni z bogastvom razgledov po bližnji in daljni okolici. Vodnik je opremljen tudi z Medveščkovimi fotografijami.

Janez Medvešek (1952) se je do upokojitve preživljal s slikanjem, zdaj pa se posveča predvsem fotografiji. S svojih potepov ustvarja fotozgodbe o slovenski naravni in kulturni dediščini, ki so postale njegov zaščitni znak in na svetovnemu spletu beležijo tudi do 10.000 ogledov. Živi in dela v Dragomlju pri Domžalah.

TO JE ŽOGA - SLIKANICA V KATERI JE VSE NAROBE, A PRAV

Beck in Matt Stanton sta ustvarila slikanico, v kateri sta postavila pod vprašaj, kaj govorijo odrasli oziroma tisti, ki naj bi imeli vedno prav. Menila sta, da je čas, da na vrsto pridejo otroci, zato bo vse, kar boste prebrali v tej knjigi, narobe. "Ampak nič hudega, saj vas bodo otroci popravili. In to jim bo blazno všeč," so o delu zapisali pri založbi Miš. To je žoga je knjiga, ki spodbuja dialog med otroki in starši, buri domišljijo in razvija kritično mišljenje. Zabavne zamenjave otroka pritegnejo k pozornemu poslušanju, v branje pa je vnesen element igrivosti. Otrok se iz pasivnega poslušalca spremeni v aktivnega soustvarjalca in hkrati vadi različne pojme - oblike, barve, živali, izraze obraze. Na spletni strani založbe si je mogoče prebrati spremno besedo družinske in vedenjske terapevtke Eve Hrovat Kuhar, ki vključuje priporočila za starše in vzgojitelje. Za slovenski prevod je poskrbela Gaja Kos.

Beck Stanton je učiteljica, ki je delu z otroki posvetila večino življenja. Z Mattom Stanton je soustvarjata uspešno serijo slikanic Books That Drive Kids Crazy, Stanton pa je tudi avtor serije romanov, namenjenim otrokom druge triade.