Svet 11.6.2017 16:10

Nočni ptici Špele Čadež velika nagrada zagrebškega Animafesta

Zagreb, 11. junija - Na zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest, ki se je končal v soboto, je kratki animirani film Nočna ptica režiserke Špele Čadež prejel glavno nagrado, so danes sporočili iz Zavoda za sodobne umetnosti - Finta.

Ljubljana. Režiserka animiranega filma Nočna ptica Špela Čadež. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka animiranega filma Nočna ptica Špela Čadež.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Animatorka Špela Čadež. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Animatorka Špela Čadež.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana. Animatorka Špela Čadež. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Animatorka Špela Čadež.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V basni avtorica tematizira alkoholizem in našo nezmožnost, da bi o tej problematiki odkrito spregovorili oz. se z njo kot družba spoprijeli. Po mnenju mednarodne žirije ta na videz enostaven, a presenetljivo kompleksen film klasično tehniko večnivojske kolažne animacije popelje na novo raven.

Animirani film je nastal v slovensko-hrvaški koprodukciji s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra, koproducenta sta hrvaški Bonobostudio in RTV Slovenija. Scenarij sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič in Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec in Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež.

Za Nočno ptico je to že druga glavna nagrada - pred tem jo je prejel na Nizozemskem festivalu animiranega filma HAFF. Poleg tega je film prejel še devet drugih nagrad, med njimi nedavno posebno omembo na Ars Electronici. Pred zagrebškim festivalom pa je bila Nočna ptica predvajana na več kot 50 filmskih festivalih.