Svet 13.6.2017 14:41

Margaret Atwood dobitnica Heinejeve nagrade za mir

Berlin, 13. junija - Kanadska pisateljica Margaret Atwood prejme mednarodno Heinejevo nagrado za mir, so sporočili iz nemškega združenja založnikov in knjigotržcev. Nagrado so ji namenili za politično intuicijo pri prepoznavanju nevarnih trendov, ki se skrivajo v ozadju, je povedal vodja organizacije Heinrich Riethmueller. Njena dela so prevedena v okoli 30 jezikov.

Margaret Atwood je pisateljica, pesnica, esejistka in literarna kritičarka, hkrati pa je tudi zaprisežena okoljska aktivistka. Živela je med znanstveniki, njen oče se je na znanstveni postaji v severnem Quebecu ukvarjal z raziskovanjem žuželk, njen soprog je bil ornitolog. Svoje pisanje imenuje spekulativna fikcija. Njena vizija prihodnosti spominja na Orwella (1984) in Huxleyja (Krasni novi svet); oba sta nanjo tudi močno vplivala.

Znana je po delih Deklina zgodba, Preročišče in Na površje, za roman Slepi morilec pa je leta 2000 prejela nagrado booker, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Pisateljica gleda na svet z močno zavestjo in globokim razumevanjem do človeškega obnašanja ter analitično izraža svoja zanimanja in skrb v jasnem in prodornem literarnem izrazu, med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Mednarodno Heinejevo nagrado za mir nemško združenje založnikov in knjigotržcev podeljuje od leta 1950 in je danes vredna 25.000 evrov. V minulih treh letih so nagrado prejeli nemška avtorja Carolin Emcke in Navid Kermani ter ameriški računalničar in vizualni umetnik Jaron Lanier.

Nagrado tradicionalno podelijo na Frankfurtskem knjižnem sejmu.