Svet 14.6.2017 5:00

Danes bo znan dobitnik mednarodnega bookerja

London, 14. junija - V Londonu so se v torek zvečer srečali vsi letošnji nominiranci za mednarodnega bookerja, namenjenega prevodnim delom v Veliki Britaniji. Med šestimi nominiranci sta izraelska avtorja Amos Oz in David Grossman ter francoski pisatelj Mathias Enard. Dobitnika 50.000 britanskih funtov vredne nagrade bodo razglasili danes.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Oz, ki je bil za mednarodnega bookerja nominiran že leta 2007, se za nagrado letos poteguje z romanom Judas, zgodbo o odraščanju, postavljeno v sredino 20. stoletja v Jeruzalem. Drugi izraelski nominiranec Grossman je v roman A Horse Walks Into a Bar postavil stand up komika, ki se na odru provincialnega izraelskega nočnega kluba zlomi pred občinstvom.

Francoski pisatelj Enard je v Kompasu opisal nespečnega muzikologa, ki se spominja svojega življenja in svojih potovanj na Bližnji vzhod; z njim se je letos predstavil tudi slovenskemu občinstvu na festivalu literatur sveta Fabula.

Za nagrado so nominirani še norveški pisatelj Roy Jacobsen z delom The Unseen o družini, ki živi na majhnem ribiškem otoku v Skandinaviji, danska avtorica Dorthe Nors z delom Mirror, Shoulder, Signal o ženski srednjih let in njenih poskusih, da bi se naučila voziti, ter argentinska avtorica Samanta Schweblin z delom Fever Dream. Njena pripoved se začne z žensko na smrtni postelji na kliniki v podeželski Argentini, nato pa počasi razkriva, kako je do tega prišlo.

Z mednarodnim bookerjem v Veliki Britaniji od lani nagrajujejo posamična dela svetovnih avtorjev, ki so bila prevedena v angleščino in izdana v Veliki Britaniji. Pred tem so ga podeljevali bienalno za opus del še živečega avtorja, napisanih ali prevedenih v angleščino.

Nagrada znaša 50.000 funtov, nagrajeni avtor pa si znesek razdeli s prevajalcem. Lani je nagrado prejela južnokorejska pisateljica Han Kang za roman The Vegetarian. Razdelila si jo je s prevajalko Deborah Smith.

Poleg mednarodnega bookerja obstaja še nagrada man booker, ki pa jo podeljujejo proznim delom, prvotno izdanim v angleščini.