Slovenija 14.6.2017 8:00

Radijski simfoniki bodo z mladimi glasbeniki odprli Imago Sloveniae

Ljubljana, 14. junija - Simfonični orkester RTV Slovenija bo nocoj na Kongresnem trgu z devetimi solisti in tremi dirigenti mlajše generacije odprl letošnji 29. mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani. Koncert bo hkrati del festivala Junij v Ljubljani, ustanova Imago Sloveniae pa želi z njim opozoriti na potencial mladih klasičnih glasbenikov.

Belgija, Bruselj. Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Simfonični orkester RTV Slovenija.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V sporedu del znanih skladateljev, od Johanna Straussa prek Čajkovskega, Schumanna, Bizeta in Ravela do domačih Vita Žuraja in Leona Firšta bo mogoče prisluhniti sopranistki Taliti Sofiji Komelj, flavtistu Robertu Pogoriliću, violinistoma Veroniki Brecelj in Domnu Lorenzu, čelistki Zali Vidic, pianistu Urbanu Staniču ter Klavirskemu triu Reverie. Za dirigentskim pultom se bodo menjali Mojca Lavrenčič, Miha Rogina in Slaven Kulenović, so sporočili z Imaga Sloveniae - Podoba Slovenije.

Do konca avgusta se bo v okviru poletnega dela Festivala Imago Sloveniae zvrstilo 38 koncertov, na katerih se bo predstavilo 266 glasbenikov iz 23 držav. Festival je tradicionalno zasnovan na dveh programskih linijah: klasični glasbi iz različnih obdobij za različne zasedbe, od solističnih recitalov do simfoničnih orkestrov in pevskih zborov, ter jazzu.

Med letošnjimi izvajalci ustanova posebej izpostavlja nemško-izraelski sestav vrhunskih glasbenikov Else Ensemble, katerega koncertni program bodo sestavljala izključno dela ženskih skladateljic, med njimi tudi Nine Šenk. Koncert Lanner kvarteta bo nekoliko poseben v zvoku, saj zasedba za razliko od tradicionalne oblike godalnega kvarteta namesto violončela uporablja kontrabas.

V goste prihajata tudi Mešani pevski zbor PUK, ki s svojo več kot 50-letno tradicijo velja za enega najboljših v afriških zborov, in Mešani pevski zbor Tenso Evropa s pevci iz 13 držav EU pod vodstvom enega najbolj zanimivih in cenjenih sodobnih zborovskih dirigentov Kasparsa Putninša.

Ruska violinistka Nadežda Tokareva in pianist Evgeny Sinayskiy se bosta poklonila 325-letnici Tartinijevega rojstva, nastopil bo tudi madžarsko-švicarsko-južnokorejski trio mladih glasbenic - Trio Catch, ki izstopa po edinstvenem načinu virtuoznega dialoga med različnimi zveni klarineta, violončela in klavirja. Praznik glasbe, 21. junij, bosta zaznamovali domači umetnici Karolina Šantl Zupan in Mojca Zlobko Vajgl skupaj z japonsko pianistko Sae Lee, med domačimi izvajalci pa bo tudi pianista Marina Horak s koncertom Slovanski plesi in sanjarjenja.

Jazzovski navdušenci bodo lahko slišali kombinacijo bobnov, orgel, kitare in saksofona v Marco Frattini Quartetu ter Max Ionata Hammond Trio, ki ga vodi eden najpomembnejših italijanskih jazzovskih glasbenikov - tenorski saksofonist Max Ionata.

Letošnja novost bo ciklus kitarskih koncertov v Plečnikovi hiši, s katerim se bo ustanova poklonila obletnici smrti arhitekta Jožeta Plečnika. V njem se bosta predstavila češki muzikolog in glasbenik Jan Čižmar na historičnih brenkalih ter avstrijski Duo Ohrwärmer.

Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije je nevladni projekt v kulturi, ki povezuje 20 občin in krajev iz Slovenije in zamejstva. V njenem okviru se vsako leto zvrsti več kot 100 koncertov in drugih kulturnih dogodkov, na katerih naštejejo več kot 80.000 obiskovalcev.