Svet 15.6.2017 6:00

V Rimu se bodo poklonili Zahi Hadid

Rim, 15. junija - V Rimu se bodo poklonili lani preminuli britanski arhitektki iraškega rodu Zahi Hadid. V Narodnem muzeju umetnosti 21. stoletja (Maxxi) bodo 23. junija odprli razstavo Zaha Hadid in Italija, ki bo do 14. januarja prihodnje leto prikazovala njene italijanske projekte, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaha Hadid, prva ženska, ki je dobila arhitekturno Pritzkerjevo nagrado, je širši javnosti najbolj znana po londonskem centru Aquatics. V Italiji je zasnovala poslopje muzeja, v kateri ji bodo posvetili razstavo, Messnerjev muzej na Južnem Tirolskem, poslovno stolpnico City Life v Milanu in pristaniški terminal v Salernu.

Razstava nastaja v sodelovanju z njenim arhitekturnim studiem in po njej poimenovano fundacijo, kurirala jo bosta vodja oddelka za arhitekturo v Maxxiju Margherita Guccione in direktor Zaha Hadid Designa Woody Yao.

"Nenavadno in melanholično je, da bomo razstavo odprli brez Zahe Hadid. Vse gradivo, ki ga bomo predstavili, govori o življenju in prihodnosti," je dejala predsednica Maxxija Giovanna Melandri. Kot je napovedala, skupaj z njenim studiem načrtujejo nagrado za nove talente v arhitekturi.

Maxxi razpolaga s 10.000 kvadratnimi metri razstavnega prostora. V njegovo gradnjo na mestu nekdanjega vojašnice so vložili 150 milijonov evrov, še poroča APA.

Zaha Hadid je umrla marca lani v Miamiju v 66. letu starosti. Med najbolj znanimi projekti, ki jih je zasnovala, sta tudi Center Heydar Aliyev v Bakuju in stavba Galaxy Soho v Pekingu. Bila je tudi prva ženska, ki ji je Kraljevi inštitut britanskih arhitektov v 167-letni zgodovini podeljevanja nagrade namenil kraljevo zlato medaljo za arhitekturo.