Slovenija 15.6.2017 9:41

V Delavskem domu Trbovlje odpirajo virtualni muzej rudarstva

Trbovlje, 15. junija - V Delavskem domu Trbovlje bodo v soboto ob 19. uri odprli virtualni muzej rudarstva, ki bo dediščino rudarstva predstavljal s pomočjo sodobne, virtualne tehnologije. Kot je povedal direktor doma Zoran Poznič, se po več kot 210 letih rudarjenje v Trbovljah bliža svojemu koncu, zato ne sme izginiti vsakršna sled za dejavnostjo.

Trbovlje, Delavski dom. Delavski dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Trbovlje, Delavski dom.
Delavski dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zato v Delavskem domu Trbovlje odpirajo virtualni muzej rudarstva 4. dritl, ki bo dediščino rudarstva predstavljal na vizualno atraktiven način, s pomočjo sodobne tehnologije. "Prikazovali in prenašali bomo vrednote, navade in izkušnje iz industrijske dobe, ki nepreklicno izginja - v informacijsko, postindustrijsko dobo," je povedal Poznič.

Neločljiva povezanost Trbovelj z rudarstvom traja že več kot dve stoletji. V ozki dolini ob reki Savi, kjer je pred tem stalo le nekaj kmetij in manjše naselje v zgornjem delu doline, je začelo rasti mesto, ki je na vrhuncu rudarjenja štelo preko 20.000 prebivalcev.

Prepletenost razvoja mesta in rudnika daje rudarstvu posebno mesto v zgodovini Trbovelj, zaradi česar ima njegova zapuščina še toliko večji pomen za današnje in prihodnje rodove. "Projekt 4. dritl si je za cilj postavil ohranitev in oživljanje rudarske kulturne dediščine, ki je bila v preteklosti žal vse prevečkrat potisnjena na stranski tir," je ocenil Poznič.

Virtualni muzej bo obiskovalcem omogočil prebijanje čez pravi rudniški rov, opremljen z originalnimi rudniškimi eksponati, s svetlobnimi in zvočnimi efekti, hologrami in projekcijami. S pomočjo najsodobnejše opreme za navidezno in razširjeno resničnost bodo lahko vstopili v svet rudarjev, kakršen je bil pred 100 leti. S sodobno tehnologijo bodo predstavili tudi življenje družin v rudarski koloniji in njihov boj za boljši jutri.

Virtualni muzej rudarstva 4. dritl je zasnovan kot novomedijska muzejska postavitev, ki jo bodo skozi nadgrajevali z novimi vsebinami in posodabljanjem že obstoječih. Muzej je namenjen vsem starostnim skupinam, od šolajoče mladine do starostnikov.