Svet 16.6.2017 5:30

V Budimpešti mednarodni Wagnerjev festival

Budimpešta, 16. junija - V Budimpešti potekajo Wagnerjevi dnevi, mednarodni festival, posvečen delom nemškega skladatelja Richarda Wagnerja. V tamkajšnji Palači umetnosti bodo njegova dela uprizarjali do 21. junija. Najprej je na sporedu tetralogija Nibelunški prstan, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Nemčija, Bayreuth. Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Štiridelno Wagnerjevo operno mojstrovino so začeli uprizarjati v četrtek z Renskim zlatom, nocoj bo na sporedu Valkira, v soboto in nedeljo pa še Siegfried in Somrak bogov. V sredo bodo festival sklenili s Parsifalom, v koncertni obliki pa bo mogoče slišati Wagnerjevo zgodnejše delo Rienzi.

Umetniški vodja Wagnerjevih dnevov in dirigent Adam Fischer je k uprizoritvi Nibelunškega prstana povabil nemškega režiserja Hartmuta Schörghoferja, Prasifalu bo dirigiral sam, operi Rienzi pa maestro Sebastian Weigle.

Festival Wagnerjevi dnevi v Budimpešti, znan tudi kot donavski Bayreuth, je v preteklih desetih letih prikazal celoten bayreuthski repertoar. Njegovo občinstvo je namreč lahko videlo vseh deset skladateljevih oper oziroma glasbenih dram, ki jih že od časa njegovega življenja uprizarjajo na Zelenem griču na Bavarskem.

Po tradiciji bo tudi letošnji festival prikazal različne umetniške pristope, od lutk in senčnih iger do filmskih projekcij. Nastopili bodo znani pevci, verzirani v zahtevnih wagnerjanskih vlogah, kot so tenorist Christian Franz, basbaritonist James Rutherford ter sopranistki Anja Kampe in Atala Schock.