Slovenija 16.6.2017 9:17

V Piranu na ogled pregledna razstava del Janeza Mateliča

Piran, 16. junija - V piranski Mestni galeriji bodo drevi odprli razstavo del umetnika Janeza Mateliča z naslovom Črta in risba. Gre za prvo večjo pregledno razstavo avtorja, ki v primorskem prostoru deluje več kot 40 let. Razstavo, ki bo na ogled do 24. avgusta, so pripravile Obalne galerije Piran v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Insula iz Izole.

Glede na avtorjev obsežen opus bo razstava postavljena v dveh galerijah, v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Meduza Koper. Izbor grafik in slik iz različnih ustvarjalnih obdobij in vrhunci njegovega opusa bodo na ogled že danes v piranski galeriji, v Kopru pa bodo 5. julija odprli še razstavo najnovejšega keramičnega cikla in predstavili monografsko publikacijo.

Matelič se je prvič predstavil v Kopru leta 1970 s prostorsko postavitvijo v Galeriji Loža. Njegova prva grafična razstava je bila leta 1973 na ogled v Galeriji Meduza. Sledile so številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini, ki govorijo o njegovem pestrem ustvarjalnem potencialu, so zapisali v Obalnih galerijah.

Umetnik razvija izpoved, ki temelji na odrejeni in avtorsko jasno prepoznavni slogovni formi. Preprosta, stilizirana risba je temelj njegove "simbolistične slike" ekspresivnega značaja. Njegove podobe so polne fabulativne retorike, ki pod površino skriva določeno izpoved, v kateri Matelič poglobljeno raziskuje lastno naravo oziroma odnose med ljudmi.

Umetnik, ki je ohranil željo po eksperimentiranju, je vzporedno posegal tudi po drugih medijih, predvsem slikarstvu. Z najnovejšimi deli je presenetil s prestopom v ustvarjanju s keramiko. Kot najpomembnejša pa ostaja vseskozi grafika. Ta je v heterogenem umetniškem ustvarjanju nekakšen povezovalen člen, s pomočjo katerega je avtor doma in v tujini gradil svojo prepoznavnost. Pregledna razstava Janeza Mateliča se zato primarno opira na njegovo grafično produkcijo, so še poudarili avtorji razstave.