Slovenija 17.6.2017 0:30

Poletna muzejska noč bo povezala 52 krajev po Sloveniji

Ljubljana, 17. junija - Slovenijo bo nocoj z več kot 350 dogodki povezala Poletna muzejska noč. Okrog 70 institucij, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, je pripravilo pester program za obiskovalce vseh generacij. Ti se bodo ob in v muzejih lahko med 18. uro in polnočjo družili v 52 krajih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

Ljubljana. Prirodoslovni muzej Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prirodoslovni muzej Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo v tem času brezplačno odprli svoja vrata in obiskovalcem ponudili od vodstev po razstavah, delavnic, predstavitev,
projekcij in pogovorov do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij.

Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Dogodkov bo največ v Ljubljani, kjer je koncentracija teh institucij največja.

Zamisel za Poletno muzejsko noč se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini ter iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem. Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, a ni omejena le na eno mesto, temveč poteka po vsej državi.

Zanimanje občinstva zanjo je običajno velika. V zadnjih dveh letih se jo je udeležilo okrog 40.000 obiskovalcev.