Svet 17.6.2017 5:00

Yoko Ono po pol stoletja priznana kot soavtorica skladbe Imagine

New York, 17. junija - Skoraj pol stoletja po tem, ko je John Lennon leta 1971 predstavil odo svobodi Imagine, je njegova vdova in sodelavka Yoko Ono dočakala, da so jo priznali za soavtorico uspešnice. Novica je odjeknila ob tem, ko so v sredo Imagine v New Yorku razglasili za najuspešnejšo skladbo minulega stoletja, poroča tiskovna agencija AFP.

Mehika, Ciudad de Mexico. Umetnica Yoko Ono. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Umetnica Yoko Ono.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Podelitve sta se udeležila Yoko Ono in sin priznanega para Sean Lennon. Oba je ob izročitvi priznanja presenetila najava, da bo odslej kot soavtorica legendarne skladbe priznana tudi umetnica.

Na prireditvi so prikazali tudi pogovor z Johnom Lennonom za BBC iz leta 1980, posnet malo pred glasbenikovo smrtjo. Lennon je v njem povedal, da so skladbo navdihnili zapisi iz konceptualne umetniške knjige Yoko Ono z naslovom Grapefruit in dodal, da bi morala biti pod avtorstvo skladbe Imagine podpisana oba z ženo.

Sean Lennon je kasneje na svojem Facebook profilu zapisal, da je ob najavi, da sta njegova starša napisala skladbo stoletja, začutil izjemen ponos. Na prireditvi sta Imagine izvedli Patti Smith in njena hčer Jesse Smith.

Yoko Ono je bila že priznana avantgardna glasbenica, ko je srečala Lennona, s katerim je tesno sodelovala vse do decembra 1980, ko je glasbenika umoril Mark David Chapman. Odtlej skrbi tudi za njegovo zapuščino.

S priznanjem soavtorstva skladbe tako umetnica ne bo dodatno zaslužila, je pa mogoče, da se z njenim vpisom o soavtorstvu skladbe podaljša obdobje, ko naj bi pesem stopila v javno rabo. To naj bi se zgodilo 70 let po smrti avtorja oziroma zadnjega od avtorjev.