Svet 18.6.2017 6:00

Paul McCartney pred turnejo po ZDA praznuje 75 let

Ljubljana, 18. junija - Paul McCartney je poleg Johna Lennona najbolj znan član nekdanjih The Beatles, po zavezanosti glasbi pa najbolj profiliran člen slavne liverpoolske četverice. Njegova ustvarjalnost še traja, tudi nastopi se še vrstijo. Danes dopolnjuje 75 let, a o odhodu z glasbene scene še ne razmišlja. Prihodnji mesec se bo odpravil po ZDA, snuje tudi nov album.

Belgija. Pevec Paul McCartney. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija.
Pevec Paul McCartney.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V pristaniškem Liverpoolu rojeni James Paul McCartney, popularno Macca, je pri svojih 15 letih kot ritem kitarist začel sodelovati z Lennonovo skupino The Quarrymen, iz katere se je leta 1960 razvila zasedba The Beatles in se ustalila v postavi Lennon - McCartney - George Harrison - Ringo Starr. S svojim zvokom, temelječem na rock and rollu 50. let in beatu, kasneje pa tudi prvinah klasične in celo indijske glasbe, je dosegla izjemno popularnost in postala najbolj prodajana zasedba vseh časov.

V njej je McCartney deloval v tandemu z Lennonom, s katerim sta ustvarila večino besedil in glasbe za 12 albumov, od prvenca Please please me leta 1963 do zadnjega Let It Be leta 1970, ko so se The Beatles razšli. Četverica je bila sinonim za t.i. beatlemanijo, ki se je iz Velike Britanije razširila po vsem svetu, kazala pa se je v oboževalkah, ki so vreščale vsakič, ko so se glasbeniki pojavili.

Love Me Do, Ticket to Ride, Let It Be, Yellow Submarine, All My Loving, Can't Buy Me Love, I Want To Hold Your Hand, Don't Let Me Down, Yesterday in Hey Jude so le nekatere njihove uspešnice, ki so se za vedno vpisale v zgodovino popularne glasbe.

Od slavnega kvarteta je poleg McCartneyja danes živ še Ringo Starr. Lennona so leta 1980 ustrelili v New Yorku, Harrison pa je leta 2001 umrl za rakom. Tudi Starr je ostal aktiven v glasbi in izdal več samostojnih albumov, vendar ni dosegel takšnega uspeha kot McCartney.

Od razpada The Beatles je Macca objavil več kot dva ducata plošč samostojno ali z lastno skupino The Wings, ki jo je kmalu zatem ustanovil s prvo ženo, fotografinjo in borko za pravice živali Lindo. Samostojni prvenec, imenovan preprosto Paul McCartney, je izdal že leta 1970, razen Lindinega pevskega prispevka pa je vse instrumente odigral sam.

Tudi po razhodu The Wings, s katero je do leta 1981 prispeval več uspešnih plošč - največji komercialni in kritiški zadetek pa je bila Band on the Run z naslovno skladbo in pesmijo Jet -, je nadaljeval svoje glasbeno ustvarjanje, ki traja še danes. Marca letos je razkril, da je sredi nastajanja novega albuma, ki ga bo produciral Greg Kurstin, znan po sodelovanju z Adele. Datuma izida takrat še ni napovedal.

Znano pa je že, da se bo poleti v okviru lani začete turneje One on One odpravil v ZDA. Prvi koncert bo izvedel 7. julija v Miamiju, do zaključka v Detroitu 1. in 2. oktobra pa ima napovedanih še 18 nastopov, med drugim v znamenitem newyorškem Madison Square Gardnu. Zatem bo pot nadaljeval s štirimi koncerti v Braziliji, piše na njegovi spletni strani.

Novembra in decembra naj bi potoval tudi v Avstralijo. Če se bo to res zgodilo, ga bo tamkajšnje občinstvo po pisanju britanskega Daily Maila lahko slišalo po 24 letih, saj je svoj zadnji obisk na tej celini pred 15 leti odpovedal.