Svet 16.6.2017 17:08

Marko Letonja postal šef dirigent in umetniški vodja filharmonije v Bremnu

Bremen, 16. junija - Slovenski dirigent Marko Letonja bo prevzel mesto šefa dirigenta in umetniškega vodje filharmonije v Bremnu. Položaj bo nastopil v sezoni 2018/19 in zamenjal Markusa Poschnerja, ki se seli v avstrijski Linz, je danes za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila sekretarka dežele Bremen za kulturo Carmen Emigholz.

Maribor. Umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Janko Kastelic in dirigent Marko Letonja. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetniški vodja Opere in baleta SNG Maribor Janko Kastelic in dirigent Marko Letonja.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot poroča dpa, je 55-letni Letonja znan po svojih mednarodnih turnejah, od leta 2012 pa je šef dirigent filharmonije v Strasbourgu, pa tudi umetniški vodja in šef dirigent simfoničnega orkestra v avstralskem Hobartu in v Baslu. Pa tudi v Bremnu Letonja ni neznanec, saj tukaj redno gostuje že več kot desetletje.

Letonja je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral klavir in dirigiranje, dirigiranje je nato študiral še na dunajski Akademiji za glasbo in gledališko umetnost. Leta 1987 je debitiral s Slovensko filharmonijo, sledili so številni nastopi po Sloveniji in v tujini, med drugim v Milanu, Neaplju, Rimu, Berlinu, Lizboni, na Dunaju.

V letih 1991 do 2003 je umetniško vodil Slovensko filharmonijo in si začel graditi mednarodno kariero kot koncertni dirigent. Po odhodu v Basel, kjer je bil glasbeni direktor in glavni dirigent simfoničnega orkestra ter orkestra tamkajšnje operne hiše, pa se je intenzivno začel posvečati operi.

Uprizoritve je vodil v opernih hišah v Ženevi, Rimu, Milanu, Berlinu, Dresdnu, Lizboni in drugod, nastopil je tudi na Japonskem ter v ZDA in Avstraliji. Na koncertnem področju je dirigiral orkestrom, kot so Dunajski simfoniki, Münchenski in Bremenski filharmonični orkester, Nemški državni orkester iz Stuttgarta in drugi.