Svet 18.6.2017 5:00

V Seattlu odprli park, posvečen Jimiju Hendrixu

Seattle, 18. junija - V ameriškem mestu Seattlu je končno zaživel park, posvečen enemu največjih kitaristov v glasbeni zgodovini Jimiju Hendrixu, ki so ga začeli snovati že leta 2011. Za park, ki se razteza na več kot 10.000 kvadratnih metrih ob muzeju Northwest African American Museum, so odšteli 2,2 milijona dolarjev.

Ljubljana. Glasbila, inštrumenti, kitare, električne kitare. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, inštrumenti, kitare, električne kitare.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V park vodi veličasten vhod s stopniščem, ki mu sledi tlakovana pot, na kateri je predstavljena Hendrixova življenjska pot. To so med drugim ponazorili z njegovima pesmima Little Wing in Angel. V parki je zasajena vrsta novih dreves, ponaša pa se celo z vrtom metuljev, piše glasbena revija Teamrock.

Park so uradno odprli v soboto, ko je nastopila vrsta glasbenikov, kot so School of Rock, Henry Cooper, Peace & Red Velvet, The Hollers, Grace Love in Ayron Jones.

Jimi Hendrix se je rodil leta 1942 v Seattlu v ameriški zvezni državi Washington. V srednji šoli je že nastopal kot kitarist v r'n'b skupinah, nato pa igral po ZDA v različnih ansamblih. Leta 1966 je v Londonu z basistom Noelom Reddingom in bobnarjem Mitchem Mitchellom ustanovil trio Jimi Hendrix Experience. Leta 1968 je ustanovil skupino The Band of Gypsies.

Glasbenik, ki je umrl star komaj 27 let, je ustvaril uspešnice, kot so Hey, Joe, The Wind Cries Mary, All Along The Watch Tower.

Velja za enega najbolj vplivnih glasbenikov. Revija Rolling Stone ga je leta 2015 uvrstila na prvo mesto najboljših rock kitaristov vseh časov.