Slovenija 20.6.2017 8:53

Z dokumentarcem o Buldožerjih uvod v Kinodvorišče

Ljubljana, 20. junija - Kinodvor nocoj s projekcijo filma Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer - Pljuni istini u oči v režiji Varje Močnik začenja letošnjo izdajo Kinodvorišča, letnega kina v atriju Slovenskih železnic. Do 2. julija se bodo v sklopu Kinodvorišča zvrstile še tri projekcije, poseben bo dvojni poklon Modremu žametu Davida Lyncha.

Za uvod v letošnje Kinodvorišče bodo nocoj prikazali dokumentarni film režiserke Varje Močnik, v katerem člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Njihova pričevanja se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Vse skupaj ustvarja svež in surrealističen film, ne samo o legendarnem albumu Pljuni istini u oči, ampak tudi o aktualni družbi in času, piše na spletni strani Kinodvora. Projekciji bosta sledila pogovor z ustvarjalci filma, ki ga bo povezovala Pia Nikolič, ter zabava, na kateri bo tempo diktiral Oskar model.

Sicer bodo na dvorišču od 21. junija predvajali "retro streljačino, polno značilnega obešenjaškega humorja" Končni obračun, s katero se je britanski režiser Ben Wheatley poklonil bogati tradiciji akcijskih filmov in kriminalk 70. let minulega stoletja. "Brutalno učinkovita filmska zabava leti na krilih komedije, ki za razliko od vse povprek švigajočih krogel zadene v živo," je presodila kritičarka portala Screen Daily.

Nato na spored prihaja dokumentarni film Jima Jarmuscha Gimme Danger, v katerem se je ameriški neodvisni režiser poklonil The Stooges, eni najbolj vplivnih rock skupin vseh časov.

"Gimme Danger je bolj esej kot dokument. Je naše ljubezensko pismo morda najboljši skupini v zgodovini rocka, ki predstavi njihovo zgodbo, njihove vire navdiha in njihov vpliv, vključno z nekaterimi še nikoli prej videnimi posnetki in fotografijami. Kot Stoogesi in njihova glasba je tudi Gimme Danger nekoliko divji, razpuščen, čustven, zabaven, prvinski in prefinjen na najbolj robat način," je o filmu, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu, zapisal režiser.

Zadnji junijski dan se obeta prav poseben večer, saj bosta na sporedu film ameriškega režiserja Davida Lyncha Modri žamet in pa dokumentarec, ki ga je na snemanju danes za mnoge kultnega filma uspelo posneti tedaj mlademu študentu Petru Braatzu - Ponovni pogled na Modri žamet.

Braatz trideset let po nastanku Lynchevega Modrega žameta ponudi intimen vpogled v zakulisje snemanja te kultne mojstrovine. Impresionistični, poetični dokumentarec, ki ga je Braatz označil za "meditacijo o filmu", je kot potovanje, na katerem skupaj z režiserjem odkrivamo dolgo zakopan zaklad, piše na spletni strani Kinodvora. Posebno doživetje bo tudi ogled Modrega žameta z 35-milimetrskega filmskega traku.

V Kinodvorišču so filme prvič prikazali leta 2010. Vhod na Kinodvorišče je skozi dvorano Kinodvora, projekcije pa bodo vsak dan na sporedu ob 21.30. V primeru dežja bodo projekcije ob isti uri v dvorani kina.