Na hitro prelistano 24.6.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. junija - Pri mariborski založbi Litera so izdali roman, prozni prvenec Sarivala Sosiča Starec in jaz, pri LUD Šerpi pa izbor pesmi v prozi Jamesa Tatea Vrnitev v mesto belih oslov. Založba Miš je izdala roman Aleca S. Petrića Črna skala, belo mesto, LUD Literatura pa pesniško zbirko Marcella Potocca Poznam te črne stvari.

Ljubljana. Pesniška zbirka Poznam te črne stvari avtorja Marcella Potocca. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Poznam te črne stvari avtorja Marcella Potocca.
Foto: STA

STAREC IN JAZ - ROMAN O ODRAŠČAJOČEM FANTU IN NJEGOVEM GLASBENEM UČITELJU

Roman prinaša zgodbo o odraščanju fanta v enem od manjših provincialnih mestec. Glavni junak in prvoosebni govorec se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je "starec", profesor glasbe in komponist, predvsem pa samorastnik in izjemen, nenavaden človek, z neobičajnimi pedagoškimi prijemi v nekaj mesecih naučil glasbene teorije, igranja na klavir in petja do te mere, da je opravil izpit na pedagoški glasbeni akademiji in začel študirati glasbo. A še pomembneje od tega - starec ga je pripravil na spopad z življenjem, ga neizbrisno zaznamoval in človeško podprl prav v točkah, kjer je fant občutil svoj manko. Vsega tega pa se je bilo mogoče naučiti le skozi pristen odnos, izkušnjo obojestranske ljubezni, zaupanja in potrditve v najširšem smislu - kot darovanje sebe skozi "delo za stvar", je v spremni besedi zapisala Barbara Korun. Poleg nje je spremno besedo zapisal še Samo Krušič.

Sarival Sosič (1962) je kustos za sodobno vizualno umetnost v Mestni galeriji Ljubljana. Po izobrazbi je učitelj glasbene vzgoje, profesor umetnostne zgodovine in komparativist. Starec in jaz je njegov prozni prvenec.

VRNITEV V MESTO BELIH OSLOV - IZBOR PESMI JAMESA TATEA

V knjigi Vrnitev v mesto belih oslov so zbrane pesmi Jamesa Tatea iz njegove istoimenske zbirke ter iz zbirk Vojaki duhovi in Kupola skritega paviljona. Za izbor pesmi je poskrbel Primož Čučnik, prevedla pa jih je Ana Pepelnik. Na avtorjevo pisanje je odločilno vplival surrealizem. Nevsakdanje, absurdne, odbite, smešno-resne pesmi v prozi, ki jih je Tate pisal 20 let, so postale njegov prepoznavni credo, ki mu je v ZDA prinesel precejšnjo priljubljenost. Uspelo mu je povezati humor in tragičnost. Humor naj bi nas zabaval, tragičnost pa naj bi bila tista, ki nas zadeva globlje, zato ima v naših očeh tudi višjo umetniško vrednost in Tate se je tega zavedal.

James Tate (1943-2015) se je rodil in odraščal v Kansas Cityju. Že njegov prvenec Izgubljeni pilot iz leta 1966 je prejel nagrado za mlade pesnike in se uvrstil v širši kanon sodobne ameriške poezije. Z leti je Tate postal eden najodličnejših glasov svoje generacije. Za Izbrane pesmi (Selected poems, 1991) je leta 1992 prejel Pulitzerjevo nagrado za poezijo in nagrado Williama Carlosa Williamsa. Za knjigo Častna druščina lokostrelcev (Worshipful Company of Fletchers, 1994) je nato prejel še nacionalno nagrado (National Book Award).

POZNAM TE ČRNE STVARI - PETA PESNIŠKA ZBIRKA MARCELLA POTOCCA

V jedru poezije Marcella Potocca iz zbirke Poznam te črne stvari utripata skrb in sočutje, s katerima se njen govorec sprašuje o temeljni človeški odgovornosti do sveta, ki jo prevzema že s tem, ko je v njem udeležen z motrenjem. Zato je njegova naloga kljub nezadostnosti besed prav izrekanje obnemoglosti sveta, pri čemer se govorec popolnoma zaveda, da je njegova pozicija še najbolj obnemogla od vseh. Zaznamuje jo namreč nikoli zaključen trud, da bi v videno in zapisano verjel, čeprav so besede izdajalke, ki vzdržujejo iluzijo bližine med posameznikom in svetom. Pesmi iskreno odkrivajo koordinate te bližine, brez katere se življenje ne zdi mogoče, so zapisali pri založbi.

Marcello Potocco se je rodil leta 1974 v Ljubljani. Leta 2000 je diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter leta 2006 doktoriral. Doslej je izdal štiri pesniške zbirke: Lila, Pripovedi o ovcah, ljudeh in drugih živalih, Popravki pesniške zbirke in Via Francigena. Za zbirko Popravki pesniške zbirke je bil nominiran za Veronikino nagrado. Njegove pesmi so bile prevedene v več jezikov. Predava na koprski Fakulteti za humanistične študije in prevaja kanadsko književnost.

ČRNA SKALA, BELO MESTO - ROMAN AVSTRALSKEGA PISATELJA SRBSKIH KORENIN

Roman se začne, ko čistilca v avstralski bolnici Jovana zmotijo grafiti. Skrivnostne besede, ki jih mora brisati niso poezija, s katero se je kot profesor na sarajevski univerzi ukvarjal v svojem prejšnjem življenju. Z ženo Suzano, nekoč prav tako profesorico, sta bila namreč prisiljena zapustiti vojno Sarajevo ter svoja mrtva otroka. Suzanino rojstno Belo mesto - Beograd je daleč, zdaj je tu Črna skala - Black Rock, predmestje Melbourna, kjer Suzana čisti in kuha pri družini grškega profesorja. V prostem času se izpopolnjuje v angleškem jeziku in piše roman o turških vdorih na Balkan, medtem ko Jovan išče samega sebe in se trudi vzpostaviti nekdanji odnos do žene. Obenem se oba znajdeta še v vrtincu umorov.

A. S. Patrić je avstralski pisatelj, ki se je rodil v Zemunu v Srbiji in v otroštvu emigriral v Avstralijo, zdaj pa živi v Melbournu. Na Univerzi v Melbournu poučuje kreativno pisanje ter sodobno književnost. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Njegov roman Črna skala belo mesto je lani dobil nagrado Milesa Franklina - najprestižnejšo avstralsko nagrado za književnost.