Slovenija 23.6.2017 5:00

Ljubljana, Maribor, Koper in Celje zvečer v znamenju Noči knjigarn

Ljubljana, 23. junija - V Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju bo nocoj pod okriljem Društva slovenskih založnikov potekala Noč knjigarn. Sodelujoče knjigarne v središčih omenjenih mest bodo večinoma odprte do 22. ure, več knjigarn pa bo ponudilo tudi svoj program z literarnimi pogovori in predavanji ter glasbenimi, plesnimi in kulinaričnimi dogodki.

Ljubljana. Knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V Ljubljani pri projektu sodelujejo knjigarne založb Sanje, Mladinska knjiga, Beletrina in Učila. V Konzorciju, kjer bo program potekal že od 17. ure, bo ob 20. uri na sporedu večer Literature Orienta, na katerem bo Carmen L. Oven s fotografom in popotniškim vodnikom Iztokom Bončino ter novinarko Ksenijo Horvat prepletala zgodbe največjih avtorjev Orienta in resničnih življenj ljudi s tega območja. V knjigarni na Trubarjevi bodo ob 18. uri pripravili druženje s pesnico in pisateljico Tatjano Pregl Kobe, ob 20. uri pa pogovor Skozi zgodbe slovenskih pesnic in pisateljic z Miriam Drev in Majo Gal Štromar, ki ga bo vodila Tatjana Pregl Kobe.

V Hiši sanjajočih knjig se bodo podali na Bližnji Vzhod. Zatopili se bodo v knjige Turčije, Irana, Afganistana in premlevali misli Orhana Pamuka, Elif Shafak, Oye Baydar, Kaderja Abdolaha. S Svetlano Slapšak in Karin Cvetko Vah se bo urednica Tjaša Koprivec pogovarjala o bližini in oddaljenosti Bližnjega Vzhoda, večer pa bo sklenila orientalska glasba. Beletrina se je Noči knjigarn poklonila že v četrtek s predstavitvijo knjige Noaha Charneya Slovenologija.

V Kopru bo Dom knjige ob 18. uri gostil pogovor z Bogomilo Kravos, ki ga bo vodila Vladka Tucovič, Noči knjig pa se poleg Mladinske knjige pridružujeta še DZS in Knjigarna Libris.

Noč knjigarn bo zašla tudi v celjski knjigarni. V Mestni knjigarni bodo med drugim ob 18. uri pripravili otroško ustvarjalno urico Lep pozdrav iz knežjega mesta. Gostili bodo Ljubiteljsko gledališče Teharje in Celjski oktet, ob 20. uri pa bo na sporedu prireditev Beremo na ulici. Igralci, mimoidoči in knjigarnarji bodo prebirali odlomke iz knjig iz aktualne ponudbe knjigarn. V Antiki pa bodo pripravili literarni večer s pesnico in esejistko Meto Kušar ter s književnico in prevajalko Stanko Rupar. Z njima se bo pogovarjal pesnik Ivan Dobnik.

Letos se projektu prvič pridružuje tudi Maribor. V knjigarni Mladinske knjige bodo pripravili literarni večer s pridihom dunajske kulinarike ter pogovor z direktorico Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandro Berberih Slana o knjigi Jerneje Jezernik Nisem le napol človek - monografiji o Almi M. Karlin in pomembnih moških v njenem življenju.

V času od 18. ure pa do zaključka bo v sklopu Noči knjigarn vsak kupec ob nakupu knjige prejel še eno knjigo brezplačno, so sporočili iz Društva slovenskih založnikov, ki projekt letos organizira že četrto leto zapored. Prvo leto je akcija potekala le v središču Ljubljane, predlani se ji je pridružil Koper, lani Celje, letos pa še Maribor.