Svet 21.6.2017 14:42

Film režiserke Sare Kern Srečno, Orlo! nagrajen na Dnevih hrvaškega filma v Zagrebu

Zagreb, 21. junija - Kratki film režiserke Sare Kern Srečno, Orlo! je na 26. dnevih hrvaškega filma v Zagrebu prejel nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. To je četrta nagrada za slovensko-hrvaško-avstrijsko koprodukcijo, ki je svetovno premiero doživela na lanskem beneškem filmskem festivalu. Festival v Zagrebu je potekal od 16. do 20. junija.

Glavni lik poskuša popolnoma tiho in brez ene izgovorjene besede, čisto neopazno od ostalih, brezbrižno živeti svoje otroštvo. Kljub temu se gledalci zavedajo, kako z vsakim svojim pogledom in gibom vpija vse silnice žalosti, skrbi in bolečino vseh, ki ga obdajajo, je v obrazložitvi zapisala strokovna žirija.

"Ste kot starši kdaj pomislili, kaj bi storili osebi, ki bi si drznila ukrasti vašega otroka? Zagotovo ji ne bi naredili nič lepega. Vendar pa, kaj bi kot starši storili, ko bi ugotovili, da je vaš otrok poskušal ukrasti drugega otroka, da bi s tem dejanjem potešil svoje starše, popolnoma skrhane ob izgubi dojenčka? Ne gre v tem primeru, v otroškem svetu, za pravi, herojski način!?," je še zapisala.

Strokovno žirijo so sestavljali direktor fotografije Živko Zalar, režiserka Katarina Zrinka Matijević in montažer Jan Klemsche, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Glavni junak filma Srečno, Orlo! je sedemletni deček, ki opazuje očeta in mamo, ki trpita ob nepričakovani izgubi dojenčka. Orlo se odloči, da ju bo razveselil.

Film je bil nagrajen že na mednarodnem filmskem in video festivalu v Atenah v ZDA, na festivalu kratkega filma Akbank Short v Turčiji in na 14. festivalu kratkih filmov na Dunaju.