Svet 24.6.2017 6:00

V dunajskem Belvederu razstava Klimt in antika

Dunaj, 24. junija - V Oranžeriji dvorca Spodnji Belvedere so na ogled postavili razstavo Klimt in antika, podnaslovljeno erotična srečanja. Postavitev raziskuje očarljiv dialog med deli avstrijskega slikarja Gustava in antično umetnostjo. Na njej so med drugim predstavljene Klimtove ilustracije za novo izdajo dela grškega pesnika in satirika Lukijana Pomenki heter.

Nemčija, Dresden. Slika Poljub, avstrijskega slikarja Gustava Klimta. Foto: dpa/STA

Nemčija, Dresden.
Slika Poljub, avstrijskega slikarja Gustava Klimta.
Foto: dpa/STA

Kot piše na spletni strani muzeja, razstava z izborom del iz umetnikovega opusa, ki jim nasproti postavlja primerke klasičnega antičnega vaznega slikarstva in odlitke kipov, ki so navdihnili umetnika, ilustrira temeljni premik v Klimtovem razumevanju antike.

Medtem ko njegova zgodnja dela pod vplivom historicizma razkrivajo Klimtovo zanimanje za detajle klasične umetnosti, je po letu 1900 umetnik duha antike prevedel v svoj lasten formalni jezik.

Videti pa je mogoče tudi Klimtove ilustracije za novo izdajo Lukijanovega (120-180) dela z naslovom Pomenki heter. V knjigi, ki je izšla leta 1907, se Klimtove risbe dopolnjujejo z oblikovanjem Wiener Werkstätte in Josefa Hoffmanna.

Gustav Klimt (1862-1918) se je rodil na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija (Wiener Sezesion). Umetniki secesije so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadevali za preporod umetnosti.

V letih 1900-1903 je Klimt ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki pa so povzročile škandal. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika ter zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela leta 1907/08 s sliko Poljub.

Razstava v Oranžeriji dvorca Spodnji Belvedere bo na ogled do 8. oktobra.