Svet 25.6.2017 6:00

Pred 250 leti umrl takrat priznani skladatelj Georg Philipp Telemann

Hamburg, 25. junija - Na današnji dan pred 250 leti je umrl nemški baročni skladatelj Georg Philipp Telemann, za časa življenja slaven in priznan komponist, ki je več kot 40 let krojil glasbeno podobo Hamburga in tudi Evrope. Cenili so ga kot enega največjih nemških skladateljev tistega časa, kasneje pa je kljub takratnemu ugledu ostal v senci Bacha in Händla.

Telemann je veljal za naprednega skladatelja, ki je v svojem slogu, izhajajočem iz baročnega kontrapunkta, združeval prvine nemške, italijanske in francoske glasbe. Za časa življenja so ga cenili tako kritiki kot sodobniki, tudi skladatelji, kot sta danes veliko bolj znana Bach in Händel, so študirala njegova dela. Bil je priljubljen ne le v Nemčiji, pač pa so njegove skladbe naročali v večjem delu zahodne Evrope.

Razlog za to, da je občudovanje Telemanna, ki je umrl 25. junija 1767 v starosti 86 let, in zanimanje za njegova dela nekaj let po njegovi smrti upadlo, je bila drastična sprememba v komponiranju glasbe.

Poznemu baroku je sledilo prehodno t.i. Sturm und Drang obdobje, ki je izražalo subjektivnost in čustva, nato pa klasicizem z razvojem novih glasbenih oblik ter Mozartom in Haydnom kot osrednjima predstavnikoma. Ko se je v 19. stoletju začelo obujeno zanimanje za baročno glasbo, pa so Telemannova dela postavili v senco Bachu in Händlu.

Ustvarjal je tako sakralno kot posvetno glasbo, od solističnih skladb do del za večje zasedbe. V njegovem opusu je več kot 3000 del, veliko od teh je izgubljenih. Zanj so značilne glasbene oblike baročnega obdobja, kot so kantate, moteti, sonate, suite, koncerti, oratoriji in opere.

Rodil se je v Magdeburgu leta 1681 v izobraženi protestantski družini, ki pa mu ni nudila lekcij iz glasbe. V tej je bil večinoma samouk, posvetil pa se ji je kljub nasprotovanju družine potem, ko je poskušal s študijem prava v Leipzigu. V tem mestu je po poročanju nemške tiskovne agencije ustanovil ljubiteljski orkester in dirigiral operam ter postal glasbeni vodja univerzitetne cerkve.

Leta 1712 je bil imenovan za glasbenega direktorja mesta Frankfurt na Majni, leta 1721 pa je v Hamburgu prevzel službo kantorja in glasbenega vodje petih največjih mestnih cerkva. V Hamburgu je ostal do smrti, vmes je leta 1722 zavrnil službo kantorja v Leipzigu, ki jo je prevzel takrat manj znani Johnann Sebastian Bach. Z njim je tudi prijateljeval, prav tako s Händlom. Njegovo delovno mesto v Hamburgu je po njegovi smrti prevzel Bachov sin Carl Philipp Emanuel Bach, ki mu je bil boter.

Društvo, poimenovano po skladatelju, mu je v Hamburgu leta 2011 namenilo muzej v historičnem delu, kjer se nahajajo tudi muzeji Carla Philippa Emanuela Bacha, Johanna Adolfa Hasseja in Johannesa Brahmsa, ki so bili prav tako povezani z mestom. Blizu vhoda v mestno hišo pa na Telemanna spominja nagrobna plošča. Letošnjo obletnico bodo, kot je še poroča dpa, počastili s številnimi dogodki, ploščami in koncerti.