Svet 26.6.2017 6:00

Brazilski glasbenik Gilberto Gil praznuje 75 let

Salvador, 26. junija - Pevec, kitarist in tekstopisec Gilberto Gil velja za enega največjih brazilskih glasbenikov, ki je v svojem izrazu združil različne glasbene vplive, od rocka, ritmov brazilske sambe in bossa nove, prek afriške glasbe do reggaeja. Znan je tudi po udejstvovanju v politiki. Danes praznuje 75 let.

Kot skladatelj, pisec besedil, kitarist in vokalist je Gil ustvaril enega najizrazitejših umetniških profilov. Njegova pop glasba z nalezljivo ritmično strukturo, melodično raznolikostjo in ubranim prepletanjem slogov je očarala občinstvo po vsem svetu, doma pa ga je ustoličila kot enega največjih kantavtorjev. Ponaša se s številnimi izdanimi albumi in nekaj grammyji.

Priljubljen je tudi po Evropi, v ZDA, na Japonskem pa tudi v Sloveniji, kjer je že večkrat nastopil, nazadnje leta 2011. Kot so organizatorji zapisali ob njegovem takratnem gostovanju, Gil obdobja in okoliščine burnega in pestrega brazilskega življenja prevaja v mednarodni jezik glasbe, ki je dodatno obogaten s pronicljivimi, mestoma tudi družbeno kritičnimi besedili.

Tradicionalni bahijski ritmi sambe in rumbe v njegovih skladbah so prežeti z melodijami bossa nove in začinjeni z zvrstmi reggaeja, funka in rocka. Spogledujejo se z afriško in orientalsko kulturo, ki ustvari melodično bogato, sočno in sončno glasbo, opremljeno z brazilsko-portugalsko mehko in spevno besedo.

Gil se je rodil leta 1942 v državi Bahia, zibelki brazilskih glasbenih velikanov, kot so pionir bossa nove Joao Gilberto ter Caetano Veloso, Gal Costa in Maria Bethania. Z Velosom je bil Gil del kulturnega gibanja tropikalistov v 60. letih.

Med letoma 2003 in 2008 je bil tudi brazilski minister za kulturo, a je s funkcije odstopil ter dal prednost glasbeni karieri in družini.